Słodki deser dla fanów dyni☺
A w zasadzie kruche babeczki z dyniowym środkiem, nadzieniem :)Co potrzebujemy:
ciasto kruche - przepis u mnie jak zwykle:) czyli tutaj:)
z małą modyfikacją:)
użyłam 200g mąki pszennej tortowej, a reszta (100g) mąka pszenna pełnoziarnista
krem:
opakowanie sera ricotta 250g
dynia w postaci upieczonej i zblenderowanej :) ok.3/4 - 1 szklanki
łyżka mąki ziemniaczanej
jedno duże jako
1/3 szklanki cukru
2 - 3 krople olejku :)
Co robimy:
ciastem wylepiamy wysmarowane masłem i wysypane bułka tartą / kaszą manną foremki na babeczki
podpiekamy około 12 - 14 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C
krem: ser ricotta wraz z mąką (i ew. olejkiem) miksujemy na niskich obrotach, następnie dodajemy cukier cały czas miksując. Dodać jajko, zmiksować krótko, do połączenia z masą ricottową :)
Na koniec wmiksować zmiksowaną :) dynię
krem wykładamy na podpieczone wystudzone spody :)
nie wyciągałam ich z foremek i niespodziewanie łatwo wyszły gotowe babeczki po lekkim ostudzeniu :)
pieczemy około 30 - 35min
posypałam ciepłe zmielonymi orzechami
a jak troszkę ostygły wyciągnęłam z foremek...
orzechami lepiej w tym momencie obsypać :)
kto już korzystał z "mojego" przepisu na ciasto wie, że jest przepyszne, ale okrutnie kruche, kruche ciasto to jest :) dlatego pewne uszczerbki przy wyciąganiu z foremek mogą się pojawić, ale źle nie jest :)
wystarczy delikatnie z każdej strony, przy rancie foremki podważyć :) odwrócić foremkę i wyjdzie babeczka :)
Smacznego :)
Zostałam fanką dyni!
OdpowiedzUsuń