wtorek, 24 maja 2016

Gofry bezglutenowe / bezlaktozowe

Gofry bez laktozy, bez glutenu

Co potrzebujemy:


250g mąk mieszanych: kukurydziana, ryżowa, gryczana, ziemniaczana
500ml mleka ryżowego*
2-3 jajka
1/3 szkl oleju
ewentualni: łyżeczka proszku do pieczenia
dodatki:  ulubione, różne i przeróżne u mnie miód, żurawina i orzechy

*nie będę się o mleku rozpisywać, skoro wszystko podane jest tutaj:) , bo Koralina wie co robi w swojej QuchniWege:)

ps. jedno dodam, dwa:) : nie używałam nigdy laski wanilii, bo nigdy akurat nie miałam, a mleko (gotujący ryż osładzam łyżeczką cukru/cukry wanilinowego/ cukry z wanilią). To było jeden, a dwa: zawsze wykorzystuję bezwartościowy :) biały ryż, bo i tak mleko to później łączyć będzie się z różnymi wartościami :) )
No to może jeszcze trzy:) : moje mleko (bez pół filiżanki mieści się w litrowej butelce. Stanowi jednak ono bazę mleczną tak bardzo gęstnieje. Do wykorzystywania rozcieńczamy je z wodą :) )

no i gofrownica:)

Co robimy:


Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Mąkę, mleko, żółtka i olej miksujemy. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Pieczemy gofry: około 4 minuty, temperatura max,.Nakładałam po trzy czubate łyżki ciasta na gofra.
Na ciepło pożarłam z miodem faceliowym, orzechami włoskimi i suszoną żurawiną


Smacznego :)
ps. moje nowe ulubione połączenie smakowe, śniadaniowe :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz