Ucierane z truskawkami...
pyszne wspomnienie dzieciństwa ♥
...nie ma co marnować sezonu... trzeba go przetruskawkować :)
jeżeli dzisiaj truskawki, w jednym z miejsc na Ruczaju (Starym ;) ) kosztowały 4,50 PLN to sezon należy uznać za otwarty... pomimo tego, że na Ruczaju (Nowym ;) ) (niestara dzielnica Krakowa :) ) sezonu wciąż nie ma, a te zacne owocki w warzywniaku po 7,00 PLN...
czasem warto pójść na dłuższy spacer, czy wcześniej wysiąść z autobusu, albo po prostu, przystanąć i opuścić puszkę zwaną samochodem... w celu nabycia :)
MERITUM POSTA - TRUSKAWKOWA ....CIASTO :) (tak mi się "riposta" pięknie zrymować chciała ;) )
UCIERANE, czyli proste w wykonaniu, przepyszne i pozwalające wrócić myślami do przeszłości dalekiej i niedalekiej...do dzieciństwa znaczy :)
Składniki:
CIASTO:
200g miękkiego masła
szczypta soli :)
150 g cukru
4 jajka
200 g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
truskawki *
*(jakby to powiedziała Pani Ewa Wachowicz ile zabierze :), wprawdzie u Pani Ewy przeważnie mamy sytuację z jakimś płynem i jakimś nie płynem :)) i tym ile ten płyn pochłonie tego nie płynu, ale jakoś tak mi taka :) ilość truskawek w przepisie tym pasuje :) ) czyli tłumacząc z polskiego na nasze :) tyle truskawek żeby pokryły całą blachę nie bardzo ciasnego układania :))
KRUSZONKA:
70g mąki (najlepiej krupczatki)
50g cukru
50g masła
Wykonanie ciasta:
mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy
masło, ze szczyptą soli ubijamy mikserem na wysokich obrotach,
następnie dodajemy porcjami cukier i dalej miksujemy
kolejno dodajemy po jednym jajku
mąkę partiami dodajemy do masy i miksujemy krótko i na najniższych obrotach
Ciasto wykładamy do formy, na wierzchu układamy całe truskawki, a na truskawki kruszonkę
Wykonanie kruszonki:
składniki umieszczamy w misce i rozcieramy palcami masło z mąka i cukrem
Pieczemy w 180 stopniach około 55-60 minut
Życzę smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że jesteście ♥