poniedziałek, 2 czerwca 2014

TRUSKAWKOWE ŚNIADANIE, CZYLI OMLET BISZKOPTOWY NA DWIE WERSJE :)

TRUSKAWKA :)






...mój ulubiony owoc:) no chyba, że trafią się prawdziwe, dojrzałe figi :)
...a w ogóle, to wydaje mi się, że to ulubiony owoc wielu z nas...dlaczego:) bo potrafimy cały rok czekać na pyszną polską ♥




OMLET BISZKOPTOWY


Omlet robimy z takiej ilości jajek, jakiej tylko chcemy. W tym przepisie będą to 2 jajka, a patelnia ma średnicę 20cm
Podstawowy przepis na omlet biszkoptowy
Składniki:
jajka ile chcemy
mąka tyle łyżek ile sztuk jajek użyliśmy
olej/masło do smażenia

Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek
Białka ubijamy na sztywno


Do białek dodajemy żółtka i mąkę (u mnie 2 łyżki, dość czubate:) )
Mieszamy wszystko delikatnie, za pomocą łyżki i wykładamy na patelnię, na rozgrzany tłuszcz

W wersji podstawowej po zrumienieniu przewracamy na drugą stronę i smażymy dalej, podajemy z na przykład ulubioną konfiturą, albo z owocowym sosem np. truskawkowym :)

W dzisiejszej wersji układamy na wyłożonym na patelnię cieście połówki truskawek

I postępujemy dalej, tak jak w wersji podstawowej :) czyli jak się na spód zrumieni, przewracamy na drugą stronę i rumienimy truskawkową stronę:)

Gotowego omleta wykładamy na talerz i jakby szaleństwa było mało możemy polać sosem truskawkowym :)


Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz