TRUSKAWKA :)
...a w ogóle, to wydaje mi się, że to ulubiony owoc wielu z nas...dlaczego:) bo potrafimy cały rok czekać na pyszną polską ♥
Omlet robimy z takiej ilości jajek, jakiej tylko chcemy. W tym przepisie będą to 2 jajka, a patelnia ma średnicę 20cm
Podstawowy przepis na omlet biszkoptowy
Składniki:
jajka ile chcemy
mąka tyle łyżek ile sztuk jajek użyliśmy
olej/masło do smażenia
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek
Białka ubijamy na sztywno
Do białek dodajemy żółtka i mąkę (u mnie 2 łyżki, dość czubate:) )
Mieszamy wszystko delikatnie, za pomocą łyżki i wykładamy na patelnię, na rozgrzany tłuszcz
W wersji podstawowej po zrumienieniu przewracamy na drugą stronę i smażymy dalej, podajemy z na przykład ulubioną konfiturą, albo z owocowym sosem np. truskawkowym :)
W dzisiejszej wersji układamy na wyłożonym na patelnię cieście połówki truskawek
I postępujemy dalej, tak jak w wersji podstawowej :) czyli jak się na spód zrumieni, przewracamy na drugą stronę i rumienimy truskawkową stronę:)
Gotowego omleta wykładamy na talerz i jakby szaleństwa było mało możemy polać sosem truskawkowym :)
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że jesteście ♥