poniedziałek, 5 lipca 2021

Tarta na cieście francuskim z brokułami

 Błyskawiczna francuska tarta...

...z brokułem porem, papryką i jogurtem naturalnym 



To taki obiad za minutę dwunasta ;) Trzeba mieć ciasto francuskie i coś jadalnego do umieszczenia na tarcie.

Zapraszam na tartę na cieście francuskim z brokułami, zapraszam na błyskawiczny obiad, zapraszam niezapowiedzianych gości ;)

Francuska tarta z jogurtowym wypełnieniem

Składniki:

ciasto francuskie

około 15 cm chudego pora

pół cebuli

2 ząbki czosnku

1 pomidor

3/4 dużego jogurtu

1 jajko

łyżka masła klarowanego

2 łyżki oliwy

pół czerwonej papryki

1 brokuł

kilka plastrów wędliny i sera żółtego 

przyprawy: łyżka zielonej cubrzycy, łyżeczka słodkiej papryki, łyżka ostrej papryki, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu


Zaczynamy od ciasta i brokuła. Ciastem wykładamy blachę 20x30 cm, wjeżdżając na ranty. Środek widelcem troszkę nakłuwamy i podpiekamy w piekarniku około 10 minut w 190 stopniach.

Brokułowi obcinamy różyczki i blanszujemy kilka minut.

Pora i czosnek kroimy w plasterki, paprykę w plasterki, cebulę w piórka, wszystko podsmażamy na patelni z masłem, oliwą i przyprawami. Jak warzywa zmiękną dodajemy pomidora pokrojonego w cząstki, smażymy wszystko pare minut, na koniec dodajemy malutkie różyczki brokuła.

Na podpieczone ciasto wykładamy warzywa, oraz pokrojoną w paseczki wędlinę i ser. całość zalewamy jogurtem wymieszanym z jajkiem i solą oraz pieprzem do smaku.

Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.

Po upieczeniu zostawiamy na kilka minut, a następnie kroimy i podajemy.

Smacznego :)

1 komentarz:

Dziękuję, że jesteście ♥