Błyskawiczna francuska tarta...
...z brokułem porem, papryką i jogurtem naturalnym
Zapraszam na tartę na cieście francuskim z brokułami, zapraszam na błyskawiczny obiad, zapraszam niezapowiedzianych gości ;)
Francuska tarta z jogurtowym wypełnieniem
Składniki:
ciasto francuskie
około 15 cm chudego pora
pół cebuli
2 ząbki czosnku
1 pomidor
3/4 dużego jogurtu
1 jajko
łyżka masła klarowanego
2 łyżki oliwy
pół czerwonej papryki
1 brokuł
kilka plastrów wędliny i sera żółtego
przyprawy: łyżka zielonej cubrzycy, łyżeczka słodkiej papryki, łyżka ostrej papryki, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu
Zaczynamy od ciasta i brokuła. Ciastem wykładamy blachę 20x30 cm, wjeżdżając na ranty. Środek widelcem troszkę nakłuwamy i podpiekamy w piekarniku około 10 minut w 190 stopniach.
Brokułowi obcinamy różyczki i blanszujemy kilka minut.
Pora i czosnek kroimy w plasterki, paprykę w plasterki, cebulę w piórka, wszystko podsmażamy na patelni z masłem, oliwą i przyprawami. Jak warzywa zmiękną dodajemy pomidora pokrojonego w cząstki, smażymy wszystko pare minut, na koniec dodajemy malutkie różyczki brokuła.
Na podpieczone ciasto wykładamy warzywa, oraz pokrojoną w paseczki wędlinę i ser. całość zalewamy jogurtem wymieszanym z jajkiem i solą oraz pieprzem do smaku.
Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.
Po upieczeniu zostawiamy na kilka minut, a następnie kroimy i podajemy.
Smacznego :)
Wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam gorąco
OdpowiedzUsuń