Kasza gryczana zapiekana z jesiennymi warzywami i serem żółtym
Zapiekanka z kaszy gryczanej niepalonej i warzyw
Kasza gryczana niepalona ugotowana 450 g
2 marchewki
Liść pora
3 suszone pomidory
2 ząbki czosnku
Kawałek dyni (U mnie 1/4 piżmowej)
Ser żółty 100g
Natka pietruszki- 2 łyżki
2 jajka
Łyżeczka garam masala
Pół łyżeczki kuminu
Łyżeczka kurkumy
Pół łyżeczki soli
Oliwa z oliwek
Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć pokrojonego w cienkie paseczki pora i czosnek w plasterkach, dodać przyprawy i kolejno marchewkę i dynię. Marchewkę warto, albo wręcz należy ;) wcześniej zblanszować.
Następnie dodajemy drobno w paseczki pokrojone pomidory, dusimy razem, a w międzyczasie siekamy pietruszkę i rozkłóćmy jajka.
Na koniec dodajemy pietruszkę, następnie kaszę (ja wolę wstępnie wymieszać na ciepło, dlatego dodaje kasze do patelni, ale można od razu warzywa do miski z kaszą).
Jak byście nie postąpili kasza musi być w misce :) do której dodamy jajka i ser pokrojony w kostkę. Wszystko mieszamy, po czym przekładamy do naczynia do zapiekania. Wyglądamy powierzchnię i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.
Żeby się ślicznie kroiła musimy dać jej odpocząć po pieczeniu.
Smacznego :)
Gryczana niepalona nie smakuje nam, nie ma żadnego smaku, albo nie umiem doprawić...
OdpowiedzUsuńCzyli Wy dokładnie odwrotnie niż mój mąż :) palonej nie toleruje:)
UsuńA ja lubię prawie każdą kaszę ;)
Ja najbardziej owsianą, ale nie zawsze jest w sprzedaży:-(
UsuńCiekawy przepis na zapiekankę nigdy nie robiłam z kaszy. Pory Wam przepis :)miło Cie poznać.
OdpowiedzUsuńLubię jak się porywa moje przepisy ;)
UsuńMoże całkiem ciekawie smakować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dosłownie ciekawie smakuje ;)
UsuńPrzejrzałam składniki, wszystkie mam. Nawet dynię. No i chyba jutro wypróbuję.
OdpowiedzUsuńDziękuję za rewelacyjny przepis.:)
Pozdrawiam.