Chlebki chmurki, czy też keto chlebki ;)
Szybkie chlebki z jajek i twarogu - oopsie bread
Potrzebujemy biały ser i jajka, w proporcji jedno jajko - jedna łyżka sera, a dodatkowo szczypta soli, proszek do pieczenia (powiedzmy, że do 4 jajek płaską łyżeczka ) i olej do posmarowania papieru do pieczenia.
Zacznijmy od twarogu...musimy go zmielić, znaczy raczej zblendować i taki dopiero będziemy odmierzać. Jeżeli mamy kaprys, możemy użyć jakiegoś gotowego serka kremowego, czy śmietankowego.
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, a żółtka mieszamy z serem i proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy.
Blachę piekarnikową wykładamy papierem, a papier smarujemy olejem. Nakładamy porcje masy na blachę i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Po upieczeniu zostawiamy na kilka minut w piekarniku, a potem wyciągamy i zjadamy;)
Smacznego :)
Bardzo oryginalne, nie słyszałam o takich, ale wyglądają fajnie:-)
OdpowiedzUsuńI zasadniczo w smaku też fajnie, więc niech się czasem pieczywo skończy;)
UsuńOj ! To musi być pyszne i zdrowe, bo bezglutenowe !!!
OdpowiedzUsuńI tak się nawet rymuje troszkę;)
UsuńJeszcze nigdy nie piekłam chleba. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo taki upiec możesz w każdej chwili ;) bo do chleba od chlebków jeszcze dość daleko;)
UsuńPozwoliłam sobie spisać przepis. Sama już nie upiekę, ale moja synowa ciągle rwie się do gotowania, to może tym razem coś upiecze. Dziękuję za komentarz na moim blogu, pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.
OdpowiedzUsuń:) jak się rwie, a takich chlebków nie zna, to z pewnością upiecze ;)
Usuń