Angielskie bułeczki śniadaniowe
W oryginale brytyjskim scones są z rodzynkami i raczej przygotowywane na mleku. Jest jeszcze amerykańska wariacja scones, które to już można przygotowywać na wszystkim i ze wszystkim ;)
Zapraszam na wersję moją...czyli na kefirze i bez dodatków...
Scones na kefirze
Składniki:
220 g mąki
płaska łyżeczka sody
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
70 g masła
1/2 szklanki kefiru
jajko
Mąkę mieszamy trzepaczką z proszkiem, sodą i solą. Trzepaczką, żeby spulchnić, albo tradycyjnie przesiewamy przez sitko. Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy, żeby otrzymać kruszonkę, niezbyt długo, żeby były grudki.
Kefir mieszamy z jajkiem, a następnie przelewamy do mąki z masłem, mieszamy. W momencie jak ciasto będzie chciało zacząć tworzyć spójne ciasto, przekładamy na blat wysypany mąką, dosłownie chwilkę wyrabiamy...byle grudek nie stracić ;) Rozpłaszczamy za pomocą dłoni na placek grubości około 1,5 - 2 cm. Wykrawamy kółka, o średnicy około 5 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C
Pieczemy 15 minut ;)
Ciepłe są najbardziej super ;)
Smacznego
Musze wypróbować, ale łakoma jestem, więc jeśli mi zasmakują zjem wszystkie...
OdpowiedzUsuń😂 dobrze
UsuńMoże kiedyś spróbuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj przekazałam synowej Twój przepis na chlebki. Jeżeli wykaże się chęciami i je zrobi, to pokażę jej ten post na bułeczki, bo wyglądają apetycznie,a że bez dodatków(syn nie lubi rodzynek), to tym lepiej. Pozdrawiam najserdeczniej.
OdpowiedzUsuńŁatwo zjeść wszystkie, które się zrobi :)
OdpowiedzUsuń