Domowe masło smakowe z pomidorami
W Wielkanoc się pojawiło masło pomidorowo - czosnkowe, wzięcie miało i wciąż ma w codzienności :)
Zapraszam po przepis na podstawowy dodatek do kanapek ☻
Masło pomidorowo- czosnkowe
2 ząbki czosnku
100 g masła
3 suszone pomidory z oleju
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka miodu (u mnie spadziowy, więc taki mniej słodki;))
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki słodkiej papryki
większe ;) pół łyżeczki majeranku
Ja moje masło robiłam w blenderze z dużym pojemnikiem miksującym. Najsympatyczniej robi się w Thermomixie ze sprzętów, które posiadam, ale akurat... był zajęty :) Bo się sos mojo zielony robił...o którym też będzie...niedługo mam nadzieję ;)
Masło nie musi być miękkie, ale dobrze jak jest w temperaturze pokojowej (dotyczy do blendera, bo w Thermomixie może być z lodówki wprost) i pokrojone w kostkę.
Zaczynamy od czosnku, który w naczyniu rozdrabniamy, chociaż lepiej przecisnąć przez praskę i do naczynia przełożyć :) Chodzi o to, żeby kawałki czosnku nie były wielkie.
Jeżeli jednak w naczyniu, to zbieramy ze ścianek na dno.
Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy, początkowo pulsacyjnie, potem klasycznie, następnie się zatrzymujemy, ze ścianek zgarniamy masło na dno i jeszcze przez jakiś czas miksujemy.
I na koniec uwaga :) O ile masła nie przechowuję w lodówce, tylko w maselniczce, a już z pewnością jeszcze o tej porze roku...znaczy zawsze, bo już Wam wspominałam, że latem to ja wychodzę na zewnątrz się ogrzać ;) ...to masło pomidorowo - czosnkowe przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
Ciekawe!
OdpowiedzUsuńO takie masełko to ja chętnie.
OdpowiedzUsuń