Sos mojo verde
Zielony, niespecjalnie pikantny, w porównaniu do jego czerwonego brata picon, sos o przepięknym zielonym, pietruszkowym kolorze wprost z Wysp Kanaryjskich.
Zapraszam po przepis na zielony sos mojo - mojo verde
Zielony sos mojo
Składniki:
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu jabłkowego
Pęczek pietruszki
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki oliwy
Najpierw do naczynia blendera wkładamy ząbki czosnku i same liście pietruszki, miksujemy.
Dodajemy resztę składników i miksujemy najpierw na mniejszych, potem na największych obrotach blendera...dość długo, aż uzyskamy jednolity sos.
Smakuje super do ryb, białych mięs, albo tradycyjnie do pieczonych ziemniaków, czy koziego sera ;)
Smacznego
Wygląda wiosennie, trawiasto, do sera super na pewno:-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Joasią - wygląda obłędnie. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń