czwartek, 15 kwietnia 2021

Zielony sos mojo

 Sos mojo verde



Zielony, niespecjalnie pikantny, w porównaniu do jego czerwonego brata picon, sos o przepięknym zielonym, pietruszkowym kolorze wprost z Wysp Kanaryjskich.
Zapraszam po przepis na zielony sos mojo - mojo verde


Zielony sos mojo


Składniki:

2 ząbki czosnku

2 łyżki octu jabłkowego

Pęczek pietruszki

1/2 łyżeczki soli 

1/2 szklanki oliwy 


Najpierw do naczynia blendera wkładamy ząbki czosnku i same liście pietruszki, miksujemy.

Dodajemy resztę składników i miksujemy najpierw na mniejszych, potem na największych obrotach blendera...dość długo, aż uzyskamy jednolity sos.

Smakuje super do ryb, białych mięs, albo tradycyjnie do pieczonych ziemniaków, czy koziego sera ;)

Smacznego


2 komentarze:

  1. Wygląda wiosennie, trawiasto, do sera super na pewno:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z Joasią - wygląda obłędnie. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥