Prawie Ajvar, pasta paprykowa bez bakłażanów
Dziś pasta bazująca na oryginalnym bałkańskim przepisie na warzywny Ajvar wykorzystującą przede wszystkim paprykę z dodatkiem bakłażana, ewentualnie cukinii, czy kabaczka z dodatkiem octu, czosnku i przypraw.
Bakłażan, czy kabaczek mają w oryginale zadanie przede wszystkim zagęszczające...moja pasta jest wystarczająco odpowiednia bez użycia wspomnianych dodatków ;)
Zapraszam :) Dziś dwie wersje, z Thermomixem i bez :)
Pasta paprykowa (Ajvar)
1 kg czerwonej papryki
1 ostra papryczka bez pestek, albo 1/2 łyżeczki suszonej
100 g cukru
niepełne 3/4 szklanki octu jabłkowego
5-6 łyżek oliwy z oliwek / oleju
2 łyżeczki soli
50 g koncentratu pomidorowego
Ja pastę zrobiłam w Thermomixie.
W pierwszym etapie rozdrobniłam paprykę i dusiłam z chili, cukrem i solą, przez 20 minut.
Następnie dodałam ocet, czosnek i koncentrat pomidorowy i dusiłam kolejne 10 minut.
[duszenie bez miarki w temperaturze Varoma]
Na koniec zmiksowałam, około 50 s rozpoczynając od niskich do najwyższych obrotów ;)
Ale jakbym nie miała Thermomixu...
W naczyniu o grubym dnie rozgrzałabym olej, a w międzyczasie pokroiła paprykę, a następnie wrzuciłabym ją do garnka wraz z chili i solą. Jak już troszkę papryka zmięknie dodałabym cukier, a potem resztę składników.
Cały czas dusimy paprykę pod przykryciem, na początku często mieszając, bo jednak jest jej dużo i korzystajmy z minimalnej mocy palnika.
Miękką paprykę blendujemy...długo i wytrwale, aż uzyskamy gładką pastę
Smacznego ;)
Ja podziwiam wszystkie Twoje pomysły.
OdpowiedzUsuń😚😘 dziękuję
UsuńJa podziwiam pomysły i pracowitość...
OdpowiedzUsuń😉😘 dzięki:)
UsuńWygląda trochę jak ketchup :)
OdpowiedzUsuńKolor troszkę inny ;)
UsuńJak wydobrzeję, wypróbuję Twój przepis.:)
OdpowiedzUsuń