piątek, 2 października 2020

Pierogi ze szpinakiem i białym serem

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem ☻



Nie wiem skąd pomysł na takie...w ogóle mam różne pomysły ostatnio,  chociaż pierogi ze szpinakiem i białym serem nie są niczym nadzwyczajnym, prawda :) to dla mnie były moimi pierwszymi ;)



Ciasto na pierogi


2 szklanki przesianej mąki

szczypta soli

3/4 szklanki wrzątku

jajko

2 -3 łyżki oliwy z oliwek

 Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, tworzymy kulę i na podsypanym mąką blacie zostawiamy przykrywając miską do odpoczęcia ciasta. 

Farsz do pierogów ze szpinakiem i serem  


600 g twarogu

450 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego

3 ząbki czosnku

łyżka masła klarowanego

1/2 łyżeczki soli


Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, przeciskamy nań czosnek i od razu wkładamy szpinak, solimy i dusimy do zredukowania wody. Szpinak przekładamy do miski, a jak przestygnie, czyli za moment wkruszamy porcja po porcji biały ser i za pomocą widelca każdorazowo rozgniatamy i mieszamy ze szpinakiem.

Ciasto pierogowe rozwałkowujemy kroimy kwadraty, chyba, że jesteście fanami kółeczek i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie :)

Są pyszne ugotowane, a odsmażone na masełku są...obłędne ;)

Smacznego :)

ps. Martusia Tobie dedykuję te pierogi....to tak apropo tych wypadających  owoców z zamrażarki 

5 komentarzy:

Dziękuję, że jesteście ♥