Pierogi ze szpinakiem i twarogiem ☻
Nie wiem skąd pomysł na takie...w ogóle mam różne pomysły ostatnio, chociaż pierogi ze szpinakiem i białym serem nie są niczym nadzwyczajnym, prawda :) to dla mnie były moimi pierwszymi ;)
Ciasto na pierogi
2 szklanki przesianej mąki
szczypta soli
3/4 szklanki wrzątku
jajko
2 -3 łyżki oliwy z oliwek
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, tworzymy kulę i na podsypanym mąką blacie zostawiamy przykrywając miską do odpoczęcia ciasta.
Farsz do pierogów ze szpinakiem i serem
600 g twarogu
450 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
3 ząbki czosnku
łyżka masła klarowanego
1/2 łyżeczki soli
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, przeciskamy nań czosnek i od razu wkładamy szpinak, solimy i dusimy do zredukowania wody. Szpinak przekładamy do miski, a jak przestygnie, czyli za moment wkruszamy porcja po porcji biały ser i za pomocą widelca każdorazowo rozgniatamy i mieszamy ze szpinakiem.
Ciasto pierogowe rozwałkowujemy kroimy kwadraty, chyba, że jesteście fanami kółeczek i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie :)
Są pyszne ugotowane, a odsmażone na masełku są...obłędne ;)
Smacznego :)
ps. Martusia Tobie dedykuję te pierogi....to tak apropo tych wypadających owoców z zamrażarki
Moje ulubione, jadłam dwa dni temu:-)
OdpowiedzUsuń😂😀
UsuńOsobiście bardzo lubię pierogi ze szpinakiem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
😊😉 całusy
UsuńNa pewno przepyszne.:)
OdpowiedzUsuń