wtorek, 6 października 2020

Gołąbki z dynią i boczkiem

Gołąbki...bez ryżu i mięsa ;) ale z dynią i boczkiem 



Chyba nigdy nie pokazywałam Wam tradycyjnych gołąbków :) bo jak miały powiedzmy tradycyjny farsz to były pieczone, a jak nietradycyjny...to były z rybą i nigdy nie były zawijane ;)
Dziś tradycyjnie zawijane i na tym koniec tradycji ;) Zapraszam na gołąbki z dynią i boczkiem :)


Farsz do gołąbków 


Nadzienie dyniowo - boczkowe

 200 g boczku

300 dyni 

1/2 łyżeczki nasion kolendry

3-4 łyżki siekanej natki pietruszki

2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

łyżka masła klarowanego


Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym. Dynię również kroimy w kostkę, dokładamy do wstępnie podsmażonego boczku, wraz z pieprzem i kolendrą - smażymy do miękkości dyni, na końcu dodajemy pietruszkę, mieszamy i  zostawiamy do przestygnięcia. 


Kasza

100 g kaszy orkiszowej

łyżeczka soli


Gotujemy ☺ do ugotowania, nie zapominając posolić wodę.

Ugotowaną kaszę łączymy z dyniowym farszem, mieszamy, kosztujemy i ewentualnie dosalamy i farsz do gołąbków z dynią i boczkiem gotowy.


Kapusta 


Kapusta włoska


Wybieramy, średnią, raczej małą główkę kapusty włoskiej, obieramy wierzchnie, odstające liści i myjemy je pod bieżącą wodą (posłużą nam do wyłożenia garnka, w którym będziemy dusić gołąbki).

W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżką cukru i 2-4 łyżkami oleju. 

Z kapusty wycinamy głąb, a następnie wsadzamy ją do garnka z gotującą się wodą. Po 2-3 minutach zaczną odchodzić pierwsze liście, wyciągamy je i przekładamy do miski z zimną wodą. 

Liście odsączamy z wody i delikatnie odkrawamy garb z twardej części liścia, tak, żeby dziur nie zrobić :)


Gołąbki z dynią i boczkiem


Odłożonymi liśćmi wykładamy dno garnka ( u mnie dwóch: gęsiarka i zwykły 3 litrowy garnek). Z farszu i ugotowanych liści zwijamy gołąbki.

Liść się sam zwija, więc bez problemy, odkryjecie, gdzie środki naszych gołąbków będą :) Łyżkę, mniejszą, bądź większą farszu układamy na liściu, bliżej góry, czyli tej zgrubiałej części, zakładamy boki, a następnie zawijamy gołąbki.

Gołąbki ciasno układamy w garnku, jeżeli zostały Wam jakieś liście, to można nimi przykryć gołąbki. Całość zalewamy wodą, tak, aby przykryć gołąbki, przykrywamy garnek ustawiamy na kuchence i dusimy około 30 - 40 minut, do miękkości kapusty.


Sos do gołąbków


Sos zrobi nam się sam i będzie dyniowy ☻

Ugotowane gołąbki możemy wyjąc na półmisek, z garnka wyjąć liście, które były na dnie, a sos z garnka gotować do delikatnego zredukowania i z takim pomarańczowym, dyniowym sosem możemy podawać gołąbki dyniowe z boczkiem ;)


Smacznego :)

9 komentarzy:

Dziękuję, że jesteście ♥