poniedziałek, 19 października 2020

Risotto z papryką i pomidorami

Jesienne risotto




Pomidory, papryka, parmezan, ryż i troszkę zielonego ;) Dawno bardzo mnie nie było i może dlatego przynoszę przepyszne risotto z pomidorami i papryką ;)


Risotto z papryką i pomidorami


Składniki: 

2 papryki czerwone 

2 pomidory 

Pół łyżeczki soli 

Masło kierowane 

3 zielone części liści pora 

3 ząbki czosnku 

Szklanka ryżu 

3 szklanki bulionu warzywnego 

Oliwa z oliwek

Łyżeczka ostrej papryki , albo kawałek chili,  albo łyżeczka pasty harissa 

Łyżka masła 

Starty parmezan

posiekana zielenina ☻


W garnku rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i łyżkę oliwy. Pora kroimy w cieniutkie paseczki i szklimy na tłuszczu, solimy go,  a po chwili dodajemy posiekany czosnek. 

Paprykę kroimy dość drobno, ale bez przesady, dodajemy do garnka.

Pomidory obieramy że skórki kroimy w kostkę dokładamy do reszty. Po chwili dodajemy ryż i ewentualnie jeszcze łyżkę oliwy , bo chcemy, żeby ryż wraz z resztą się chwilę podsmażył. 

Przygotowujemy bulion, czyli podgrzewamy, bo musi być gorący. Wlewamy niecałą szklankę, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na najmniejszym ogniu - żeby pyrkał jak rosół :)

Po kilku minutach dolewamy około chochelki wywaru , przykrywamy, kolejna porcja, po wchłonięciu poprzedniej i tak aż wykorzystamy cały wywar.

Może się okazać, że wywaru potrzebować będziemy więcej, to wszystko uzależnione jest od ryżu jakiego używamy i szybkości gotowania :)

Ostateczna konsystencja ugotowanego ryżu powinna być delikatnie lejącą.

Na koniec dokładamy łyżkę masła i parmezanu już przy wyłączonej kuchence, a za kilka chwil podajemy ;) posypując parmezanem i posiekaną natką pietruszki, albo inną ulubioną zieleniną ;)


Smacznego :)


ps. mam nadzieję pojawić się szybciej ;)

4 komentarze:

Dziękuję, że jesteście ♥