Jesienne risotto
Pomidory, papryka, parmezan, ryż i troszkę zielonego ;) Dawno bardzo mnie nie było i może dlatego przynoszę przepyszne risotto z pomidorami i papryką ;)
Risotto z papryką i pomidorami
Składniki:
2 papryki czerwone
2 pomidory
Pół łyżeczki soli
Masło kierowane
3 zielone części liści pora
3 ząbki czosnku
Szklanka ryżu
3 szklanki bulionu warzywnego
Oliwa z oliwek
Łyżeczka ostrej papryki , albo kawałek chili, albo łyżeczka pasty harissa
Łyżka masła
Starty parmezan
posiekana zielenina ☻
W garnku rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i łyżkę oliwy. Pora kroimy w cieniutkie paseczki i szklimy na tłuszczu, solimy go, a po chwili dodajemy posiekany czosnek.
Paprykę kroimy dość drobno, ale bez przesady, dodajemy do garnka.
Pomidory obieramy że skórki kroimy w kostkę dokładamy do reszty. Po chwili dodajemy ryż i ewentualnie jeszcze łyżkę oliwy , bo chcemy, żeby ryż wraz z resztą się chwilę podsmażył.Przygotowujemy bulion, czyli podgrzewamy, bo musi być gorący. Wlewamy niecałą szklankę, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na najmniejszym ogniu - żeby pyrkał jak rosół :)
Po kilku minutach dolewamy około chochelki wywaru , przykrywamy, kolejna porcja, po wchłonięciu poprzedniej i tak aż wykorzystamy cały wywar.
Może się okazać, że wywaru potrzebować będziemy więcej, to wszystko uzależnione jest od ryżu jakiego używamy i szybkości gotowania :)
Ostateczna konsystencja ugotowanego ryżu powinna być delikatnie lejącą.
Na koniec dokładamy łyżkę masła i parmezanu już przy wyłączonej kuchence, a za kilka chwil podajemy ;) posypując parmezanem i posiekaną natką pietruszki, albo inną ulubioną zieleniną ;)
Smacznego :)
ps. mam nadzieję pojawić się szybciej ;)
Ryz i dania ryżowe lubię w każdej postaci:-)
OdpowiedzUsuńCoś w ten deseń ostatnio wpadło w talerze, bo musiałam zużyć resztki szklarniowej papryki :)
OdpowiedzUsuńKocham dania ryżowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuń