niedziela, 21 marca 2021

Scones na kefirze

Angielskie bułeczki śniadaniowe



W oryginale brytyjskim scones są z rodzynkami i raczej przygotowywane na mleku. Jest jeszcze amerykańska wariacja scones, które to już można przygotowywać na wszystkim i ze wszystkim ;) 

Zapraszam na wersję moją...czyli na kefirze i bez dodatków...

Scones na kefirze


 Składniki:

220 g mąki

płaska łyżeczka sody

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

70 g masła

1/2 szklanki kefiru

jajko

Mąkę mieszamy trzepaczką z proszkiem, sodą i solą. Trzepaczką, żeby spulchnić, albo tradycyjnie przesiewamy przez sitko. Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy, żeby otrzymać kruszonkę, niezbyt długo, żeby były grudki. 

Kefir mieszamy z jajkiem, a następnie przelewamy do mąki z masłem, mieszamy. W momencie jak ciasto będzie chciało zacząć tworzyć spójne ciasto, przekładamy na blat wysypany mąką, dosłownie chwilkę wyrabiamy...byle grudek nie stracić ;) Rozpłaszczamy za pomocą dłoni na placek grubości około 1,5 - 2 cm. Wykrawamy kółka, o średnicy około 5 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C

Pieczemy 15 minut ;)

Ciepłe są najbardziej super ;) 

Smacznego 

5 komentarzy:

  1. Musze wypróbować, ale łakoma jestem, więc jeśli mi zasmakują zjem wszystkie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Może kiedyś spróbuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie dzisiaj przekazałam synowej Twój przepis na chlebki. Jeżeli wykaże się chęciami i je zrobi, to pokażę jej ten post na bułeczki, bo wyglądają apetycznie,a że bez dodatków(syn nie lubi rodzynek), to tym lepiej. Pozdrawiam najserdeczniej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Łatwo zjeść wszystkie, które się zrobi :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥