Zupa krem szpinakowa z czosnkiem niedźwiedzim
Zapraszam na zupę krem ze szpinaku z dużą ilością różnego rodzaju czosnków ;)
Zupa szpinakowa krem
Składniki:
pęczek szpinaku z łodyżkami
duża marchewka / dwie małe
pietruszka
2 - 4 ziemniaków w zależności od wielkości
3 czubate łyżki śmietany 18%
4 ząbki czosnku
1/4 pęczka (ilości szpinaku) czosnku niedźwiedziego
bulion warzywny (u mnie woda i domowe kostki rosołowe - 1 łyżka)
pół łyżeczki soli do szpinaku
masło - 2 łyżki
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę szklić, a następnie dodać pokrojony szpinak i czosnek niedźwiedzi. Zeszklić szpinak, niedługo, dosłownie do zwiędniecia i zmięknięcia ;)
Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, pietruszkę i marchewkę w plasterki i gotować na małym ogniu do miękkości w bulionie warzywnym.
Szpinak przełożyć do miski, dodać śmietanę i zblendować. Jak warzywa będą miękkie dodać chochlę wywaru do szpinaku i jeszcze raz zblendować, a następnie przełożyć / przelać do bulionu z warzywami i zagotować.
Teraz dwie wersje: blendujemy całość i mamy zupę krem, do której możemy, jak w oryginale ugotować jajka na twardo, czy też ja wolę z czosnkowymi grzankami podawać, albo jak i też mi się zdarzyło, część warzyw wyjąć, a najlepiej ziemniaki, resztę zmiksować i na koniec dodać wyłowione kartofle ☻...a do tego i tak czosnkowe grzanki...ewentualnie :)
Smacznego :)
Szpinak uwielbiam, robiłam zupę z dodatkiem świeżego szpinaku, więc podobne przepisy nie są mi obce:-)
OdpowiedzUsuńWow ! Teraz jest właśnie czas czosnku niedźwiedziego. Taka zupa to musi być na pewno pyszna !!!
OdpowiedzUsuńO tak, wspaniały przepis. Wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka.