czwartek, 15 września 2016

Domowe "kostki rosołowe" (bulion) warzywne


"KOSTKI ROSOŁOWE" DOMOWE

Moje kostki to, żeby być precyzyjnym, słoiczek nadzwyczaj skoncentrowanego wywaru warzywnego :)






Jak pisałam w przepisie na zupę z młodej kapusty :) robię taki słoiczek na bazie przepisu na koncentrat bulionu warzywnego z książki "Tak lubię gotować" (książki z przepisami na Thermomix)



Zmiany, które wprowadzam zawsze, to brak parmezanu i wina. Zapewne, jakbym takowe akurat miała, to bym użyła...chociaż, nie wiem :)

Co potrzebujemy:)

warzywa (marchew, pietruszka, czosnek, cebula, cukinia, dynia, por, seler, papryka, pomidor...) - możemy wybrać wszystkie, możemy niektóre i możemy tez inne:) - w sumie potrzebujemy ich 850 - 900g
zioła - bazylia, lubczyk, rozmaryn, tymianek, pietruszka (podobnie jak przy warzywach różne i ulubione, albo ulubione :) )
oliwa z oliwek - do podsmażenia
sól - 100 - 120 g

Dla właścicielek thermomixa i tym podobnych ustrojstw - wykonanie, jak na zdjęciu powyżej

Dla nieposiadaczek i chętnych moje sugestie:) :

Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce ;/, albo po kolei miksować w blenderze, albo bardzo drobniutko pokroić, a zioła równie drobniutko posiekać.

Rozgrzewamy oliwę w garnku i podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy resztę warzyw, zioła i sól, podlewamy niewielką ilością wody* i dusimy pod przykryciem około 30 minut, na wolnym ogniu.

*ilość potrzebna, jest niewielka, bo nasz bulion ma mieć dość stałą konsystencję. Jeśli jednak należymy do grona osób, przypalających wodę na herbatę, dodajmy jej więcej...wyparować zawsze zdąży :)
A ci nie mający herbacianych przygód, jak zajdzie potrzeba będą dolewać wody.

Jak nasz koncentrat, będzie już porządnie uduszony proponuję go zmiksować blenderem na gładką masę. Gotową jeszcze raz podgrzejmy i przełóżmy do słoiczków, a po wystudzeniu włóżmy do lodówki.

Ja swoje koncentraty mieszczę przeważnie w dwóch około 300ml słoiczkach

Koncentrat używany na bieżąco, przechowywany w lodówce nie psuje się. Nie wiem, jak długo, ale na pewno ja zużywam jeden słoiczek w przeciągu 4 - 5 miesięcy i nigdy nie miałam przykrych niespodzianek :)

Do zrobienia zupy (około 2 litry) wystarcza płaska łyżka koncentratu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz