środa, 22 czerwca 2016

Pasta z czerwonej soczewicy

Past do chleba (bezglutenowego) ciąg dalszy...

dziś pasta z czerwonej soczewicy, równie prosta w wykonaniu, jak i rodzaju składników jak ciecierzycowa siostra :)

Soczewicę gotuję podobnie jak kasze...różne kasze, różne proporcje wody do podstawowego komponentu.
Przy soczewicy przyjmuje stosunek 2:1, woda:soczewica

Soczewicę przepłukuję na sicie i wrzucam do gotującej się, delikatnie osolonej wody.
gotujemy na niedużym ogniu, około 15 - 20 minut.
Soczewica się trochę rozgotuje, nam to nie przeszkadza, bo i tak będziemy ja miksować :)

ziarno - ugotowana - gotowa pasta z pietruszką


 Ugotowaną soczewicę przekładamy do blendera i dodajemy świeże, poszatkowane zioła, u mnie dwie wersje, z pietruszką i z koperkiem, możemy również dodać czosnek  - blendujemy.
Przekładamy do słoiczków i spokojnie tydzień możemy sobie taką pastę w lodówce mieć:)


soczewica z pietruszką - soczewica z koperkiem 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz