czwartek, 23 czerwca 2016

Zupa z młodej kapusty...

...niespodziewanie przepyszna;) zupa z młodej kapusty


Co potrzebujemy:

młoda kapusta
marchewka
wywar warzywny, czy coś innego typu kostki kupne / domowe *
wędlina, czy coś innego mięsnego :)

* u mnie jest to domowy koncentrat bulionu warzywnego, posiadaczki Thermomixa przepis znajdą na stronie 36 :) "Tak lubię gotować". Mój koncentrat zawsze jest bardziej ziołowy niż warzywny, dlatego, dla tych z Was, którzy gotować będą wywar...nie żałujcie ziół:)

Ilości będę Wam przybliżać na oko:)
Zupa jest dla tych dietetycznych, wszelkiej maści - bez żadnego zagęszczania i zabielania
ps. drugiego dnia była jeszcze smaczniejsza

Gotowana, w 2,5 l garnku
Kapustę (mniejsze 1/4 główki dużej sztuki:) ) poszatkowałam i wrzuciłam do garnka (mniej więcej 3/4 wysokości naczynia)
Marchewki młode 2 sztuki, pokroiłam w talarki dorzuciłam do kapusty
Całość zalałam wrzątkiem i dodałam łyżkę koncentratu.
Zupa nam się gotuje, a my szykujemy wkładkę. U mnie był to kawałek (no i tu na oko, nie umiem określić:) - przyjmijmy wersję, według upodobań ;> ) wędliny. Kroimy w kostkę i podsmażamy. Po około 15 minutach gotowania zupy dodajemy wędlinę i gotujemy jeszcze jakieś kolejne 10.
No i z mojej strony tyle:)

Jeżeli uznacie, że zupa bez śmietany, czy zasmażki, czy czegoś, to nie zupa, to wykończcie ją zgodnie ze swoimi upodobaniami, ale wcześniej spróbujcie, czy aby na pewno trzeba :)
ps. drugiego dnia jeśli zostanie i tak będzie gęstsza :)


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz