Kotlety schabowe a la Saragossa
Wprawdzie się znam mniej, niż wiele i wielu z Was zapewne, bo nawet tortilla w życiu nie obiła się o moją kuchnię ;), ale flan zawsze chciałam zrobić ;)
Składniki:
5 kotletów schabowych
1 cebula
3 ząbki czosnku
puszka pomidorów
łyżka mąki
liść laurowy
6-10 plasterków chudego boczku wędzonego, albo wędzonej szynki
oliwki zielone 10 - 15 (zależy od wielkości)
suszona pietruszka (łyżka), albo natka
sól, pieprz
masło klarowane
Kotlety rozbijamy nie bardzo cienko ;) Oprószamy solą i pieprzem, delikatnie obtaczamy w mące (oprószamy) i smażymy z obu stron.
Przekładamy na miskę i przykrywamy, a na patelni podsmażamy na małym ogniu cebulę (pokrojoną w piórka) z czosnkiem (w plasterki) i liściem laurowym (przełamanym).
Gdy cebula będzie miękka dodajemy pomidory i pokrojony boczek. Dusimy na wolnym ogniu, często mieszając, aż całość będzie miękka, a pomidory się całkowicie rozpadną.
Do puszki po pomidorach wlewamy połowę objętości wody*, dolewamy do patelni, dodajemy pokrojone na pół oliwki, pietruszkę, jeśli suszona i zagotowujemy.
Dokładamy schab i na malutkim ogniu dusimy całość, do miękkości mięsa.
Jeżeli pietruszka świeża, to posypujemy gotowe danie ;)
*możemy użyć wina białego wytrawnego.
Smacznego ;)
Mmm, jakie to musi być pyszne. Chyba zrobię na przyszłą niedzielę :)
OdpowiedzUsuń😄moi chłopcy zadowoleni byli bardzo, więc wierzę, ze tak było 😉
UsuńJestem pewna! Wypróbowałam i wyszło super. Dzięki za inspirację :)
Usuń😘 cudnie, że super 😄
Usuń