wtorek, 6 lutego 2018

Szybkie ciasto z mrożonymi owocami

Dwie wersje : czarna porzeczka i truskawka 


Nie nudzi mi się to ciasto w ogóle i za każdym razem jest inne :) Było pomarańczowe, gruszkowe , a teraz z owocami mrożonymi. Zawsze jest pysznie, superszybko i jeszcze się nie zdażyło, żeby nie wyszło ;)


Składniki


210g kefiru
230g mąki (pół na pół żytnia i owsiana)
łyżeczka sody
3 jajka
100g masła
150 g cukru pkus cukier do owoców
owoce 500g

Truskawki miałam pokrojone w plasterki i zamrożone, do przepisu odmroziłam. Porzeczki użyłam od razu, bez rozmrażania.

Dno dużej patelni wysypuję cukrem, zalewam sokiem z rozmrożonych truskawek, albo dolewam pół szklanki wody. Zagotowuje i dodaję owoce. Redukuję sos, w między czasie przygotowując ciasto.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia (najlepiej, żeby pozostałości papieru zostały poza foremką).

Owoce bez soku/syropu wykładamy na dno tortownicy, a na lekko wystudzone wykładamy ciasto.


Ciasto:


Do miski wlewam kefir, cukier, jajka i przestudzone roztopione masło, mieszam, do połączenia składników. Dodaję przesianą mąkę z sodą oczyszczoną, mieszam.

Pieczemy 30 minut w 170 st. C

Wyciągamy z piekarnika, sprawdzamy nożem wokół rantu, czy ciasto nie jest przylepione, otwieramy rant. Ciasto nakłuwamy dość obficie wykałaczką i nasączamy syropem/sokiem, zostawiając kilka łyżek na oblanie gotowego ciasta.

Zostawiamy do wystudzenia.

Ściągamy rant, na ciasto kładziemy talerz/paterę i odwracamy całość. Ściągamy dno tortownicy i papier, a resztą syropu polewamy górę ciasta.

Uwagi: Syrop przed nasączaniem i przed ostatecznym oblaniem ciasta podgrzewamy, żeby był płynny.

Smacznego ;)




8 komentarzy:

Dziękuję, że jesteście ♥