Marchewki z groszkiem :)
(i mięsem ☺)
Albo entuzjastów kuchni angielskiej, bo odnoszę wrażenie, że w tejże zielony groszek, czasem z marchewką, jest nieodzownym towarzyszem mięsa ;)
Ma (marchewka z groszkiem ☺)tyle samo zwolenników, co przeciwników, jedni ją kochają inni nie znoszą ;) Ja uwielbiam ;)
Co potrzebujemy:
łyżka ostrej papryki
sól
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek i masło klarowane do smażenia
3 marchewki
opakowanie mrożonego groszku 450g
łyżka mąki (opcjonalnie), u mnie kukurydziana
Filety porcjujemy, każdy na 4-5 części i umieszczamy w misce solimy, paprykujemy ;) mieszamy z trzema - czterema łyżkami oliwy.
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, albo kostkę. W dużej patelni (u mnie wok) rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i szklimy marchewkę, wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Dodajemy kurczaka i całość podsmażamy. Gdy mięso straci surowość wlewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem (około 20 minut). Na koniec wrzucamy mrożony groszek i dusimy jeszcze około 10 minut.
Opcjonalnie:
Łyżkę mąki rozrabiamy zimną wodą i wlewamy do kurczaka, zagotowujemy i możemy podawać.
Najsympatyczniej z młodymi ziemniakami i koperkiem, którego nie miałam, ale z powodzeniem zastąpiłam go czosnkiem brata ;) , czyli szczypiorkiem czosnkowym ;)
Smacznego ;)
Marchewkę z groszkiem pamiętam z dzieciństwa, próbowałam kiedyś zrobić podobnie, ale albo nie umiem, albo smaki dzieciństwa inaczej się pamięta...
OdpowiedzUsuńJa tak mam, że jak robię coś co robiła babcia, z przepisu babci, coś co się tak wybitnie z dzieciństwem kojarzy...ile bym się nie na próbowała, zawsze babcina i tylko babcina wersja smakuje dzieciństwem ;)
UsuńDuszona marchewka z groszkiem była moim ulubionym daniem szkolnego obiadu.
OdpowiedzUsuń:) ja ze szkolnych obiadów to ...kompot ;) najbardziej :)
Usuń