wtorek, 22 grudnia 2020

Prosta i pyszna drożdżowa rolada makowa

Świąteczna rolada makowa 




Później przeczytacie o dwóch sposobach pieczenia rolady. Pomimo, że smakują identycznie polecam pieczenie w papierze. Dlaczego ;) Bo jest złudzenie większej ilości maku w roladzie makowej :) Ta na zdjęciu, to ta druga - pieczona w keksówce.
Zapraszam na dwie rolady świąteczne, makowe, drożdżowe, przepyszne i proste w wykonaniu.

Prosta i pyszna drożdżowa rolada makowa


Ciasto drożdżowe na dwie rolady makowe - składniki

250 g mąki 

90 ml mleka

25 g drożdży 

5 łyżek cukru 

3 żółtka 

70 g masła 

Szczypta soli 


Masa makowa do dwóch rolad makowych - składniki

300 g maku 

2 łyżki miodu 

100 g cukru 

Łyżka bardzo miękkiego masła 

2 garści daktyli 

2 garści orzechów włoskich 

3 białka 


Lukier do jednej makowej rolady ;) *

Niepełna szklanka cukru pudru 

2-3 łyżki wrzątku, albo białko jajka 

*dla łasuchów dla jednej, dla stroniących do obu :) rolad


Zaczyn

Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe, nie gorące. Dodajemy do niego drożdże i około łyżkę cukru, mieszamy. Gładki zaczyn zasypujemy mąką i zostawiamy na około kwadrans, aż zacznie rosnąć.

Ciasto drożdżowe

Resztę mąki, cukru, sól i żółtka przekładamy do miski miksera. Masło roztapiamy i ściągamy z kuchenki, żeby przestygło. 

Gotowy zaczyn przelewamy do mąki i reszty składników, wyrabiamy ciasto drożdżowe, a gdy składniki będą się już łączyć wlewamy strumyczkiem roztopione masło i wszystko razem wyrabiamy dopóki ciasto nie będzie gładkie, miękkie i elastyczne.

Gotowe ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w misce do podwojenia objętości. 

Masa makowa

Mak zalewamy wrzątkiem, tak, żeby został cały przykryty, przykrywamy talerzykiem i zostawiamy do wystudzenia, następnie przekładamy na sitko i zostawiamy do odsiąknięcia.

Następnie mak musimy zmielić, w maszynce do mięsa o najmniejszych oczkach dwu - trzykrotnie, a najsympatyczniej mieć Thermomix, czy inne kuchenne cudo i za jego pomocą uzyskać makową masę, co trwa niecałą minutę na najwyższych obrotach robota.

Do masy makowej dokładamy cukier, posiekane daktyle i orzechy, miód i masło, jeżeli używamy robota to łączymy składniki na niedużych obrotach, przy użyciu opcji obroty wsteczne. (Jeżeli nie używamy, to mieszamy łyżką i podobnie zrobimy z pianą z białek :) ). No to wspomniane białka, ubijamy prawdziwie porządnie i łączymy z masą makową, w podobny sposób jak bakalie.

Lukier do rolady makowej

Na zdjęciu macie wersję z wodą. Do cukru pudru wlewamy wodę i mieszamy, ucieramy do rozpuszczenia cukru i uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

Zdecydowanie bardziej świątecznie jest z lukrem z białka...bo taki śnieżnobiały ;) Tu białko z cukrem ubijamy mikserem.


Rolada makowa 

Z podanej ilości składników zrobimy dwie rolady. Możemy je upiec w keksówkach (jak na zdjęciu) albo na blasze w papierze do pieczenia. 

Ja upiekłam jedną tak, drugą tak. Pierwsza nie miała lukru, druga miała. Rolady nie są wybitnie słodkie, dlatego osobom słodkie lubiącym proponuję z lukrem :)

Ciasto dzielimy na dwie części i podobnie masę makową :)

Każdy placek naprawdę cienko rozwałkowujemy, w kształt prostokąta, wykładamy masę makową, pozostawiając po centymetrze wolnego miejsca od krawędzi. 

Zwijamy roladę, a końce podwijamy.

1. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy w niej roladę. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim roladę.

2. Papier do pieczenia smarujemy olejem i zawijamy w niego roladę, dość luźno, żeby rolada miała szansę podrosnąć, ale też nie przesadnie, żeby nie popękała. 

Jeżeli chodzi o pękanie, to mi nie zależało ;) papieru było tyle ile zajmuje blacha piekarnikowa, więc na przykład podwójnie się jej "opakować" nie dało...a pęknięcie było jedno i to niewielkie :)


Upiekłam obie naraz. na blasze piekarnikowej położyłam i roladę w papierze i keksówkę. Rolady piekły się około 35 minut, nawet krócej w 180 stopniach Celsjusza.

Trochę przestudzone rolady oblewamy wybranym lukrem :)

Smacznego świątecznego :)

4 komentarze:

  1. Moja teściowa sama robiła mak, ja leniwa jestem i kupowałam gotowy.
    Czy w papierze czy w keksówce, każdy jest smaczny, zwłaszcza domowy!
    Smakowitości!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie doskonały pomysł na świąteczny deser.

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥