Świąteczna rolada makowa
Prosta i pyszna drożdżowa rolada makowa
Ciasto drożdżowe na dwie rolady makowe - składniki
250 g mąki
90 ml mleka
25 g drożdży
5 łyżek cukru
3 żółtka
70 g masła
Szczypta soli
Masa makowa do dwóch rolad makowych - składniki
300 g maku
2 łyżki miodu
100 g cukru
Łyżka bardzo miękkiego masła
2 garści daktyli
2 garści orzechów włoskich
3 białka
Lukier do jednej makowej rolady ;) *
Niepełna szklanka cukru pudru
2-3 łyżki wrzątku, albo białko jajka
*dla łasuchów dla jednej, dla stroniących do obu :) rolad
Zaczyn
Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe, nie gorące. Dodajemy do niego drożdże i około łyżkę cukru, mieszamy. Gładki zaczyn zasypujemy mąką i zostawiamy na około kwadrans, aż zacznie rosnąć.
Ciasto drożdżowe
Resztę mąki, cukru, sól i żółtka przekładamy do miski miksera. Masło roztapiamy i ściągamy z kuchenki, żeby przestygło.
Gotowy zaczyn przelewamy do mąki i reszty składników, wyrabiamy ciasto drożdżowe, a gdy składniki będą się już łączyć wlewamy strumyczkiem roztopione masło i wszystko razem wyrabiamy dopóki ciasto nie będzie gładkie, miękkie i elastyczne.
Gotowe ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w misce do podwojenia objętości.
Masa makowa
Mak zalewamy wrzątkiem, tak, żeby został cały przykryty, przykrywamy talerzykiem i zostawiamy do wystudzenia, następnie przekładamy na sitko i zostawiamy do odsiąknięcia.
Następnie mak musimy zmielić, w maszynce do mięsa o najmniejszych oczkach dwu - trzykrotnie, a najsympatyczniej mieć Thermomix, czy inne kuchenne cudo i za jego pomocą uzyskać makową masę, co trwa niecałą minutę na najwyższych obrotach robota.
Do masy makowej dokładamy cukier, posiekane daktyle i orzechy, miód i masło, jeżeli używamy robota to łączymy składniki na niedużych obrotach, przy użyciu opcji obroty wsteczne. (Jeżeli nie używamy, to mieszamy łyżką i podobnie zrobimy z pianą z białek :) ). No to wspomniane białka, ubijamy prawdziwie porządnie i łączymy z masą makową, w podobny sposób jak bakalie.
Lukier do rolady makowej
Na zdjęciu macie wersję z wodą. Do cukru pudru wlewamy wodę i mieszamy, ucieramy do rozpuszczenia cukru i uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Zdecydowanie bardziej świątecznie jest z lukrem z białka...bo taki śnieżnobiały ;) Tu białko z cukrem ubijamy mikserem.
Rolada makowa
Z podanej ilości składników zrobimy dwie rolady. Możemy je upiec w keksówkach (jak na zdjęciu) albo na blasze w papierze do pieczenia.
Ja upiekłam jedną tak, drugą tak. Pierwsza nie miała lukru, druga miała. Rolady nie są wybitnie słodkie, dlatego osobom słodkie lubiącym proponuję z lukrem :)
Ciasto dzielimy na dwie części i podobnie masę makową :)
Każdy placek naprawdę cienko rozwałkowujemy, w kształt prostokąta, wykładamy masę makową, pozostawiając po centymetrze wolnego miejsca od krawędzi.
Zwijamy roladę, a końce podwijamy.
1. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy w niej roladę. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim roladę.
2. Papier do pieczenia smarujemy olejem i zawijamy w niego roladę, dość luźno, żeby rolada miała szansę podrosnąć, ale też nie przesadnie, żeby nie popękała.
Jeżeli chodzi o pękanie, to mi nie zależało ;) papieru było tyle ile zajmuje blacha piekarnikowa, więc na przykład podwójnie się jej "opakować" nie dało...a pęknięcie było jedno i to niewielkie :)
Upiekłam obie naraz. na blasze piekarnikowej położyłam i roladę w papierze i keksówkę. Rolady piekły się około 35 minut, nawet krócej w 180 stopniach Celsjusza.
Trochę przestudzone rolady oblewamy wybranym lukrem :)
Smacznego świątecznego :)
Moja teściowa sama robiła mak, ja leniwa jestem i kupowałam gotowy.
OdpowiedzUsuńCzy w papierze czy w keksówce, każdy jest smaczny, zwłaszcza domowy!
Smakowitości!
Moja jak Ty ;)
UsuńJak dla mnie doskonały pomysł na świąteczny deser.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Zdecydowanie tak ;)
Usuń