Grzybowy krupnik
Krupnik z suszonymi grzybami i kaszą pęczak
Składniki na krupnik
4 ziemniaki
2 garście dowolnych suszonych grzybów plus 500 ml wody
1 marchewka
1/2 pietruszki
rosół, domowy bulion
kasza pęczak 1/2 szklanki (a jeżeli jednak bardziej przemawia do was drobna kasza, to 3/4 szklanki)
łyżka masła
Pęczak? Tak, pęczak ☺ To już mój nie pierwszy krupnik z pęczakiem :) Zazwyczaj używam kaszy jęczmiennej drobnej...ale taka akurat mi dostarczona została i muszę Wam powiedzieć, że i tak jest fajnie :)
Bulion...u mnie woda i domowe kostki rosołowe...krupnik gotowałam w garnku 3,2 l.
Grzyby moczymy w wodzie zimnej, jeżeli mamy na to kilka godzin, albo ewentualnie we wrzątku, jeżeli zapomnieliśmy zamoczyć je wcześniej. Jak woda wystygnie (albo po kilku godzinach moczenia) wyciągamy grzyby i kroimy.
Do garnka wlewamy bulion ok 2,5 l i wodę z moczenia grzybów, zostawiając ilość z dna naczynia po moczeniu, żeby nie przelać ewentualnego piasku z grzybów.
Dokładamy grzyby i gotujemy. Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, dokładamy do gotujących się grzybów. Następnie podobnie postępujemy z pietruszką i marchewką. Wszystko razem gotujemy jeszcze ok 20 minut.
Kolejno dodajemy kaszę gotujemy do spęcznienia całkowitego kaszy tj. około 20 - 30 minut.
Mój domowy wywar był warzywny, dlatego na końcu dodałam jeszcze łyżkę masła.
Podajemy posypane natką pietruszki, czy koperku :)
Smacznego :)
No nie uwierzysz, właśnie przyniosłam ze sklepu składniki na krupnik i czytam u ciebie, że jeszcze grzyby mogę dołożyć, super.
OdpowiedzUsuńJa też planuję jutro krupnik, ale bez grzybów i z drobnej kaszy:)
OdpowiedzUsuńU mnie też w ostatnich dniach je się krupnik.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Jak grzyby to zawsze dobre :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń