Błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego
Składniki na francuskie paluchy z serem
opakowanie ciasta francuskiego (375g)
100 g sera
40 g miękkiego masła
zioła do posypania paluchów
Ser:
W oryginale gruyere, w nie oryginale możemy zastąpić dowolnym serem, który ma smak :) i jest raczej serem twardym, powinien być słony, czy słonawy i raczej niech się dobrze topi :)
Jeżeli używacie sera "kanapkowego" ☺ dość miękkiego i takiego na co dzień, który nie charakteryzuje się jakimś specjalnie wyraźnym smakiem, to proponuję połączyć go z parmezanem.
Z popularnych serów, podobno dobrze sprawdza się emmentaler.
Zioła
W oryginalnym przepisie paluchy obsypujemy po upieczeniu, u mnie było albo przed, albo paluchy były bez ziół. Według domowego francuskiego przepisu przyprawą powinna być słodka czerwona papryka i u mnie tak było, a w wersji drugiej z trzech pojawiło się oregano, bo trzecia jak już wspomniałam była bez ;)
Francuskie paluchy z serem i ziołami
Ser(y) ścieramy na drobnych oczkach tarki i dokładnie rozcieramy z masłem. Ciasto francuskie rozkładamy i całe smarujemy powstałą pastą serowo - maślaną...przyprawiamy, albo nie...kroimy paski wzdłuż krótszego boku, szerokości około 1,5 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 - 11 minut ☻
U mnie były dwie i pół blachy :)
Smacznego :)
Musze wypróbować nowy piekarnik.... Hmmm
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na kolacje, pożyczam!
OdpowiedzUsuńCiasta francuskie są absolutnie wyjątkowe, chrupiące i niesamowicie smaczne!
OdpowiedzUsuńНа портале ссылка на hydraclubbioknikokex7njhwuahc2l67lfiz7z36md2jvopda7nchid вы сумеете подобрать вещи на персональный вкус и сумму. На текущий момент девяносто процентов определенных коммерческих сделок осуществляют в инете. Виртуальный магазин функционирует уже более пяти лет, и за такой срок сумел охарактеризовать себя как лучшая торговая платформа. HydraЮнион – это инновационный виртуальный маркет, на каком можно приобрести потребные продукты по наиболее приемлемой стоимости.
OdpowiedzUsuń