sobota, 27 lutego 2021

Polędwiczka wieprzowa w marynacie orzechowej

Polędwiczka wieprzowa pieczona z orzechami




Obiecałam Wam jakiś czas temu drugi przepis z przepisów Kuchni Lidla. Ostatnio polędwiczka wieprzowa była paprykowa, a dziś zapraszam na orzechową wersję polędwiczki ;)


Pracę z polędwiczkami zaczynamy od umycia, pozbycia się ewentualnych tłustych części i pozostawieniu polędwicy w temperaturze pokojowej, na godzinę a nawet dłużej, przed późniejszą obróbką ;) 

Marynata


Bardzo czubata łyżka masła orzechowego 100% 

3 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane

pół łyżeczki soli

łyżeczka pieprzu

2 łyżki oliwy

 łyżka posiekanej natki pietruszki


Masło orzechowe najlepiej zrobić samemu miksując w pojemniku blendera orzeszki ziemne, aż do uzyskania konsystencji orzechowego masła, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Moje masło było domowe, a składało się z różnych orzeszków i tak naprawdę chyba najwięcej było włoskich.

Polędwiczki przekładamy do miski z marynatą, obtaczamy i zostawiamy na przynajmniej poł godziny. 

Teraz pieczenie ;) 

Na papier do pieczenia, albo do naczynia żaroodpornego przekładamy polędwicę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 5 minut. Po tym czasie mięso wyciągamy i dajemy mu odpocząć, związać soki, a potem zwiększamy temperaturę piekarnika do 210 - 220 stopni i podpiekamy kolejne 5 , albo trochę więcej minut ... do osiągnięcia chrupiącej skórki :)

Wyciągamy, zostawiamy ponownie na parę minut do odpoczęcia i dopiero zabieramy się za krojenie ;)


Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Czytając Twoje posty za każdym razem żałuje, że nie mam drygu i szczególnej chęci do gotowania. Twoje przepisy są proste, a jednocześnie dają poczucie, że potrawa będzie pyszna. Aż ślinka leci. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysły warte wypróbowania, tylko apetytu brak...

    OdpowiedzUsuń
  3. I znowu mam zachciankę na prawdziwe pyszności.
    Pogłaszcz ode mnie maluszka w brzuszku

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥