Tarta z łazankami i frankfurterkami ;)
Nie dorosłam do kruchego bez podpiekania wcześniejszego ;)
U mnie wersja testowa na dwie tarteletki 13 cm
Ciasto kruche:
125g mąki
70g masła
1 zółtko
szczypta soli
* |
Ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie nierówne części ;) 2/3 i 1/3. Wyklejamy foremki (korzystając z większej części ciasta) wyłożone papierem do pieczenia, nakłuwamy i umieszczamy w lodówce na kwadrans, po czym podpiekamy 10 - 15 minut w 180 - 190 st C
W międzyczasie farsz:
Farsz
120 g suchego makaronu70-80 g wędliny (u mnie frankfurterki)
łyżka masła klarowanego
ok 40g twardego sera
Makaron gotujemy w osolonej wodzie (u mnie łazanki)
Wędlinę kroimy (w plasterki, kostkę) i chwilę podsmażamy na maśle klarowanym. Ściągamy z ognia. Do przestudzonej wędliny dodajemy makaron (chłodny, bo przelany zimną wodą☺), całość mieszamy. Następnie dodajemy starty na tarce o małych oczkach ser i znów mieszamy.
Gotowy farsz umieszczamy na podpieczonych, wystudzonych spodach, a następnie przykrywamy pozostałym ciastem. Górne ciasto również nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w 180 - 190st C jeszcze około 30 minut
* 365 obiadów Lucyny Ćwierczakiewiczowej według wydania XXIII opracował [...] Jan Kalkowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że jesteście ♥