wtorek, 17 października 2017

Kuchnia dawna dzisiaj...Makaron z szynką w cieście kruchym

Tarta z łazankami i frankfurterkami ;)


Nie dorosłam do kruchego bez podpiekania wcześniejszego ;)

U mnie wersja testowa na dwie tarteletki 13 cm

Ciasto kruche:


125g mąki
70g masła
1 zółtko
szczypta soli

*
Ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie nierówne części ;) 2/3 i 1/3. Wyklejamy foremki (korzystając z większej części ciasta) wyłożone papierem do pieczenia, nakłuwamy i umieszczamy w lodówce na kwadrans, po czym podpiekamy 10 - 15 minut w 180 - 190 st C


W międzyczasie farsz:

Farsz

120 g suchego makaronu
70-80 g wędliny (u mnie frankfurterki)
łyżka masła klarowanego
ok 40g twardego sera

Makaron gotujemy w osolonej wodzie (u mnie łazanki)
Wędlinę kroimy (w plasterki, kostkę) i chwilę podsmażamy na maśle klarowanym. Ściągamy z ognia. Do przestudzonej wędliny dodajemy makaron (chłodny, bo przelany zimną wodą☺), całość mieszamy. Następnie dodajemy starty na tarce o małych oczkach ser i znów mieszamy.
Gotowy farsz umieszczamy na podpieczonych, wystudzonych spodach, a następnie przykrywamy pozostałym ciastem. Górne ciasto również nakłuwamy widelcem.

Pieczemy w 180 - 190st C jeszcze około 30 minut


* 365 obiadów Lucyny Ćwierczakiewiczowej według wydania XXIII opracował [...] Jan Kalkowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz