Zapiekanka makaronowa - jesienna
Składniki:
250 g makaronu z zielonego groszku1 cebula
1 papryka
350g cukinii
2 pomidory (opcjonalnie)
puszka pomidorów, a najlepiej słoik własnych
250 g mozzarelli (startej na tarce)
oliwa
sól
pieprz
oregano
natka pietruszki
Makaron gotujemy...ostrzegam, gotuje się błyskawicznie ;) Odcedzamy, hartujemy.
Cebulę kroimy w piórka, szklimy, dusimy, dodajemy pokrojoną paprykę, dusimy. Kroimy cukinię w dużą kostkę, dokładamy do papryki, solimy, przyprawiamy i wciąż dusimy. Dla lepszego się duszenia dodaję jeszcze pomidory obrane ze skórki.
Na koniec dodaję dużo poszatkowanej natki pietruszki, mieszam, ewentualnie solę.
W drugim garnku robimy pomidorowy sos. Puszkę pomidorów (najlepiej krojonych) podgrzewamy, doprawiając solą. Do gorących wsypujemy część sera (1/3), rozpuszczamy.
W misce mieszamy warzywa z makaronem i 1/3 sosu pomidorowego. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania, polewamy resztą sosu i obsypujemy resztą sera.
Pieczemy 30 minut 190 - 200 st. C
Wyciągamy z piekarnika i jak wszystkie zapiekanki się powinno tak i tą zostawiamy na 10 minut w spokoju ;)
A następnie smacznego ;)
Lubię zielony groszek... możesz zdradzić, jakiej wfirmy ten makaron, albo wrzucić zdjęcie opakowania? Bo mnie bardzo zaciekawiło
OdpowiedzUsuńFabijańscy. Rodzinna wytwórnia makaronów :) http://www.gluten-free.bio/zielony-groszek,c75
Usuń;*
fajna :)
OdpowiedzUsuń;) dzięki
UsuńZe zwykłym makaronem, z fetą w sosie zamiast mozzarelli, posypana serkiem pleśniowym i kozim, z dodatkiem bazylii - wyszła przepyszna!
OdpowiedzUsuńPewnie jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis. Buziaki :)
Cieszę się bardzo ;)
UsuńI następnym razem robię wersję z Twoimi serami ;)
PS Śliczne naczynie do zapiekania :)
OdpowiedzUsuń♥ absolutnie nie mogę się z Tobą nie zgodzić ;)
Usuń