Gofry z sokiem
Zachciankę miałam ;) Była, bo film oglądałam, gdzie Pani Mama niefortunnie robiła dzieciom powyższe :) Niefortunnie, bo mleka nie miałam. Fortunnie, bo wyszły przepyszne z wykorzystaniem domowego soku gruszkowego :)250g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
ok 80g masła klarowanego
3 jajka
ponad kubek soku z gruszek gęstego (u mnie chwilę wcześniej wyleciał z sokowirówki)
Masło roztapiamy, dodajemy sok, żółtka - chwilkę miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i miksujemy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką.
3-4 łyżki ciasta wykładamy na każdego prostokątnego gofra. Nasza gofrownica przedpotopowa rozgrzana maksymalnie.
Gofry gofrował mąż ♥ Było tak pysznie, że nie nadążał z pieczeniem ;)
Chyba sobie nabędę taką gofrownicę:)
OdpowiedzUsuńNabądź ;) Ja mojej używam bardzo sporadycznie...a po takich pysznościach zawsze zastanawiam się...czemu?!?! ☺
OdpowiedzUsuń