czwartek, 14 czerwca 2018

Makaron z brokułami i serem z pleśnią...

...niebieską :) w delikatnie śmietanowym sosie 




Jest przepyszny ☺
Szybki jak większość past, prosty, jak...większość past i w ogóle jak większość past ;) zdrowy.


Co potrzebujemy


1 brokuł
15 krążków/plastrów białej części pora
100 - 120g sera lazur*
łyżka masła klarowanego
1/2 - 3/4 szklanki śmietany 30%
250 - 300g makaronu spaghetti

*A jeżeli macie jakiś inny ulubiony ser pleśniowy, to zdecydowanie go wykorzystajcie ;)

Gotujemy makaron, w międzyczasie robiąc sos.
Brokuły dzielimy na różyczki i blanszujemy / gotujemy kilka minut w osolonej wodzie.
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy, na rumiano i prawie chrupko ☺ pory.
Dolewamy śmietanę, a następnie dokładamy rozdrobniony ser.
Całość mieszamy, gotujemy chwilę, ser się rozpuszcza i dokładamy ugotowane odsączone brokuły.
Na koniec wrzucamy makaron al dente, mieszamy i od razu podajemy.
Warto, jak zawsze przy makaronach zostawić sobie trochę wody z gotowania, dla ewentualnego rozrzedzenia sosu.

Polecam i smacznego życzę ♥

6 komentarzy:

  1. o, uwielbiam makarony w takim wydaniu 💖

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie!:) jeszcze nie próbowałam takiego połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To absolutnie polecam i zdecydowanie zachęcam ;)

      Usuń
  3. Sos jest PRZE-PYSZ-NY! U mnie wystąpił dziś eksperymentalnie w towarzystwie kaszy owsianej. Eksperyment uważam za udany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to jest cudowne, Ty robisz eksperymenty na moich przepisach A potem ja korzystam z Twoich eksperymentów też czasem eksperymentując ;) ...magia kuchni ☆

      Usuń

Dziękuję, że jesteście ♥