Szybkie śniadanie
Jajko...ile rodzin tyle poglądów ;)
Nieczęsto spotykamy osoby, które by ich nie lubiły, ale duża część tychże się jajek boi :)
Bo... cholesterol. Pomimo tego, że wiedzą, iż jest to wysoce bogaty w składniki odżywcze i niezbędne witaminy i minerały pokarm i tak się go wystrzegają, bo... cholesterol :)
Ja lubię, używam, według niektórych pewnie nadużywam i wierzę w zdrowotne ich działanie, a cholesterol ;)...
... cholesterol jest nam niezbędny :) aby organizm mógł dobrze funkcjonować...i chociażby syntezować witaminę D3 :)
Jakiej teorii byście nie ufali bardziej, pamiętajcie, że w jajku znajdziemy neurologicznie sympatyczne witaminy grupy B, lecytynę* niezbędną w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i budowie mieliny** i luteinę, związek chroniący i wspomagający funkcjonowanie oczu.
Jest tylko jedno "ale":
- podczas obróbki cieplnej jajka (żółtka, bo to one są tym jajecznym skarbem) tracą dużą część wartości odżywczych (szczególnie gotowane na twardo)
*Lecytyna właśnie ma zdolność rozbrojenia ;) "strasznego cholesterolu" przez rozbicie jego cząstek na frakcje niezdolne osiąść na ścianach naczyń krwionośnych.
**SM jest chorobą demielinizacyjną
ps. na surowo jedynie żółtka ;)!
Co potrzebujemy
2 jajka
masło do smażenia
bazylia, kilka porwanych listków
sól do smaku ;)
Pomidora kroimy w kostkę, a jajka rozkłócamy z przyprawami. Do rozbełtanych jajek dokładamy pomidory i całość wylewamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem ;)
Omlet gotowy będzie jak jajka się zetną . Można w trakcie smażenia złożyć na pół.
Omlet gotowy będzie jak jajka się zetną . Można w trakcie smażenia złożyć na pół.
Bardzo często robię jajecznicę z pomidorami i zieleniną:-) Zdrowo i ładnie:-)
OdpowiedzUsuńA jak ładnie to się chce jeść ;) (jakby jakiś niejadek wśród nas się znalazł ;) )
UsuńPychotka!
OdpowiedzUsuń😉
UsuńA wiesz, że w mojej rodzinie surowe białko jest zabójcze? Naprawdę. To nie żarcik.
OdpowiedzUsuńWprawdzie surowe białko zdarza mi się jeść jak wyjadam z miski bezę przed pieczeniem...wiem, że bywają alergizujące...Ale ten nie żarcik? :(
UsuńBiegnę do kuchni! :) Oprócz bazylii dodaję jeszcze wszelkie inne zieloności. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZieloności w każdej ilości wskazane :)
Usuń