Zapiekane gołąbki rybne, w sosie pomidorowym
Gołąbki też nie tradycyjne, bo bez zawijania, ale mięsne, kiedyś już były. Dzisiejsze różnią się tylko tym, że zamiast mięsa jest ryba, a ryż zastąpiła kasza :)
Gołąbki rybne bez zawijania z kaszą owsianą, zapiekane
Składniki
500 g kapusty
1/2 szklanki suchej kaszy owsianej
jajko
2 kawałki pora :)
puszka pomidorów z puszki
łyżka masła
masło klarowane
sól
pieprz
zioła
Kapustę kroimy jak na surówkę. Jeden kawałek pora...kilka centymetrów kroimy w piórka, szklimy w garnku, na maśle klarowanym, następnie dokładamy kapustę, wlewamy pół szklanki wody, trochę solimy i dusimy, około 15 minut, tak, żeby kapusta zmiękła. Studzimy, jeżeli kapusta jest zbyt "mokra", odciskamy wodę.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie i studzimy, albo wykorzystujemy taką z wczoraj ;)
Rybę mielimy w maszynce do mięsa, raczej na większych, niż mniejszych oczkach :) Rybę pieprzymy, a następnie łączymy z kapustą, kaszą. Dokładamy jajko i wyrabiamy nasze gołąbki...a następnie formujemy ;) gołąbkowe "kulki".
W garnku na maśle klarowanym szklimy drugą część pora, dokładamy pomidory dolewamy puszkę wody, delikatnie solimy i przyprawiamy, u mnie oregano, gotujemy kilka minut, na koniec dodając łyżkę masła.
Na dnie naczynia do zapiekania wylewamy trochę sosu, układamy gołąbki, zalewamy resztą sosu.
Pieczemy około 40 - 50 minut w 180 tsopniach.
Smacznego ;)
Z miłą chęcią spróbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Z miłą chęcią polecam :) są super naprawdę:)
Usuń