Co potrzebujemy:
Danie dla dwóch osób
200g makaronu, u mnie penne
3/4 szklanki* śmietany 30%
3/4 szklanki* mleka
2 ząbki czosnku
łyżeczka suszonej bazylii (polecam, taką większą łyżeczkę :) )
ok. 220 - 250g wędzonego łososia (u mnie były to 2 zawijasy, bez wkładu :) można takie kupić w sklepie rybnym/dziale rybnym...przeważnie są, ze szpinakiem, pomidorami, a ostatnio spotkałam takie właśnie nie nadziane )
szczypiorek/piórka cebulki
ewentualnie: mozzarella/ulubiony ser starte na małych oczkach
*takie mniejsze 3/4 :)tak jak przy mniejszym pół;/
Co robimy:
Makaron gotujemy al dente.
W międzyczasie robimy sos: śmietanę i mleko wlewamy do garnka (takiego, żeby zmieścił nam się tam później ugotowany makaron). Dodajemy bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek, gotujemy, aż sos trochę zgęstnieje.
Łososia kroimy na paseczki/kawałki i dodajemy do sosu, wyłączamy palnik, a jak mamy gazowy to skręcamy na minimum. Mieszamy.
Makaron odcedzamy zostawiając około pół szklanki wody z gotowania i dorzucamy do sosu. (Gazowy palnik wyłączamy :)) Mieszamy, jeżeli całość jest zbyt gęsta dolewamy wody z pod makaronu, do uzyskania satysfakcjonującej gęstości...rzadkości.
Wykładamy na talerze posypujemy szczypiorkiem i ewentualnie serem :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że jesteście ♥