wtorek, 19 stycznia 2016

Makaron z wędzonym łososiem

 Błyskawiczny i przepyszny obiad...
...ośmielam się stwierdzić, że mój równie szybki, dotąd ulubiony makaron (carbonara), ma godnego siebie przeciwnika:))



Co potrzebujemy:

Danie dla dwóch osób

200g makaronu, u mnie penne
3/4 szklanki* śmietany 30%
3/4 szklanki* mleka
2 ząbki czosnku
łyżeczka suszonej bazylii (polecam, taką większą łyżeczkę :) )
ok. 220 - 250g wędzonego łososia (u mnie były to 2 zawijasy, bez wkładu :) można takie kupić w sklepie rybnym/dziale rybnym...przeważnie są, ze szpinakiem, pomidorami, a ostatnio spotkałam takie właśnie nie nadziane )
szczypiorek/piórka cebulki
ewentualnie: mozzarella/ulubiony ser starte na małych oczkach

*takie mniejsze 3/4 :)tak jak przy mniejszym pół;/

Co robimy:

Makaron gotujemy al dente.
W międzyczasie robimy sos: śmietanę i mleko wlewamy do garnka (takiego, żeby zmieścił nam się tam później ugotowany makaron). Dodajemy bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek, gotujemy, aż sos trochę zgęstnieje. 
Łososia kroimy na paseczki/kawałki i dodajemy do sosu, wyłączamy palnik, a jak mamy gazowy to skręcamy na minimum. Mieszamy.
Makaron odcedzamy zostawiając około pół szklanki wody z gotowania i dorzucamy do sosu. (Gazowy palnik wyłączamy :)) Mieszamy, jeżeli całość jest zbyt gęsta dolewamy wody z pod makaronu, do uzyskania satysfakcjonującej gęstości...rzadkości.

Wykładamy na talerze posypujemy szczypiorkiem i ewentualnie serem :)



Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz