środa, 14 września 2016

Dżem z zielonych pomidorów (thermomix)

DŻEM Z ZIELONYCH POMIDORÓW


...prawie smażone zielone pomidory :)







Pomidory zielone, takie, które nie zdążyły dojrzeć. Jaka jest prawda prawdziwa o zielonych pomidorach... nie wiem, ale trzymam się wersji, że smażone, wyzbywają się szkodliwych dla człowieka związków.

Proponuję, na wszelki wypadek robić dżem w niewielkich słoiczkach, żebyśmy mogły (gli :) ) zjeść cały słoik. A uprzedzam dżem jest pyszny i możemy mieć problem z zatrzymaniem się :)

Co potrzebujemy:


0,5 kg zielonych pomidorów
skórka i sok z połowy cytryny
200-250g cukru

a ze sprzętów:) coś do miksowania u mnie thermomix, blender też się jak najbardziej sprawdzi :)

Co robimy:


Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, plasterki... takie, żeby łatwiej było je zmiksować.




Przekładamy do thermomixa (blendera) i rozdrabniamy (Th. 10s poz. 6-7).


                                 


Dodajemy skórkę, sok z cytryny i smażymy (th. 15min 100st. C poz. 1-2)







 Jak nie mamy thermomixa przekładamy do garnka, w którym najbardziej lubimy robić dżemy i smażymy :)

Następnie dodajemy cukier i dalej smażymy (th. ok. 35-40 min, ustawienia jak wcześniej )

Przekładamy do gorących (wyparzonych, albo wypieczonych) słoików, zakręcamy i czekamy na zimę, żeby zjeść:)







Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz