Placki z cukinii z kaszą jęczmienną
Kolejny przepis, z...dwóch cyklów :)
• na oko
cukinia (około 500g)
kasza jęczminna, ugotowana* - 1,5 - 2 szklanek
2 jajka
zioła
trochę soli
mąka (ok. 2 łyżki)
* u mnie sprawa kaszy, jest przeważnie z dnia poprzedniego :)
Przeważnie jak gotuje kasze, czy ryż, to są to porcje większe niż na "dzisiejszy" obiad, czyli do wykorzystania w dniach kolejnych (do takich placków, czy do zapiekanej kaszy, czy zapiekanki z kaszą, czy też jako wkładka do zupy, a nierzadko deser :) )
Co robimy:
Zapraszam dalej :)
Jak w przepisie, na cukinie z twarogiem, ścieramy cukinię, na dużych oczkach tarki, solimy, mieszamy i zostawiamy na sitku do ocieknięcia.
Kaszę przekładamy do miski i mieszamy, widelcem, aby się nam ziarna trochę porozdzielały :)
Zioła ulubione siekamy (ja użyłam przede wszytskim rozmaryn ...czemu? bo kojarzy mi się głównie z mięsem☻,a to z kaszą :)
i zły wybór to nie był, nawet się nie spodziewałam, że będzie tak dobry :) (ale rozmaryn, szczególnie w dużych ilościach trzeba lubić :) )
i dodajemy do kaszy.
Dokładamy jajka
i mieszamy :)
Dokładamy odciśniętą cukinię
i mieszamy:)
Na koniec dorzucamy odpowiednią ilość mąki (u mnie kukurydziana, ale pszenna, na pewno sprawdzi się jeszcze lepiej :) ) w mojej misce potrzebne były dwie z lekkim czubkiem łyżki.
Łączymy składniki i smażymy placuszki:)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że jesteście ♥