wtorek, 12 czerwca 2018

Omlet z pomidorami

Szybkie śniadanie 



Jajko...ile rodzin tyle poglądów ;)

Nieczęsto spotykamy osoby, które by ich nie lubiły, ale duża część tychże się jajek boi :)
Bo... cholesterol. Pomimo tego, że wiedzą, iż jest to wysoce bogaty w składniki odżywcze i niezbędne witaminy i minerały pokarm i tak się go wystrzegają, bo... cholesterol :)

Ja lubię, używam, według niektórych pewnie nadużywam i wierzę w zdrowotne ich działanie, a cholesterol ;)...
... cholesterol jest nam niezbędny :) aby organizm mógł dobrze funkcjonować...i chociażby syntezować witaminę D3 :)

Jakiej teorii byście nie ufali bardziej, pamiętajcie, że w jajku znajdziemy neurologicznie sympatyczne witaminy grupy B, lecytynę* niezbędną w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i budowie mieliny** i luteinę, związek chroniący i wspomagający funkcjonowanie oczu.


Jest tylko jedno "ale":



  • podczas obróbki cieplnej jajka (żółtka, bo to one są tym jajecznym skarbem) tracą dużą część wartości odżywczych (szczególnie gotowane na twardo)
Może warto wrócić, od czasu do czasu, do czasów :) dzieciństwa i kogla - mogla. ;) Bo tak bez dodatków, na surowo, wydaje się być sportem ekstremalnym :)


*Lecytyna właśnie ma zdolność rozbrojenia ;) "strasznego cholesterolu" przez rozbicie jego cząstek na frakcje niezdolne osiąść na ścianach naczyń krwionośnych.
**SM jest chorobą demielinizacyjną 

ps. na surowo jedynie żółtka ;)!


Co potrzebujemy


Pół nieogromnego pomidora (ok 80g)
2 jajka
masło do smażenia
bazylia, kilka porwanych listków 
sól do smaku ;)

Pomidora kroimy w kostkę, a jajka rozkłócamy z przyprawami. Do rozbełtanych jajek dokładamy pomidory i całość wylewamy na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem ;)

Omlet gotowy będzie jak jajka się zetną . Można w trakcie smażenia złożyć na pół.

Smacznego ☺




8 komentarzy:

  1. Bardzo często robię jajecznicę z pomidorami i zieleniną:-) Zdrowo i ładnie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak ładnie to się chce jeść ;) (jakby jakiś niejadek wśród nas się znalazł ;) )

      Usuń
  2. A wiesz, że w mojej rodzinie surowe białko jest zabójcze? Naprawdę. To nie żarcik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wprawdzie surowe białko zdarza mi się jeść jak wyjadam z miski bezę przed pieczeniem...wiem, że bywają alergizujące...Ale ten nie żarcik? :(

      Usuń
  3. Biegnę do kuchni! :) Oprócz bazylii dodaję jeszcze wszelkie inne zieloności. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥