Krupnik...czyli bardzo polska zupa ;)
Krupnik, jarzynowa zupa na takim też, warzywnym właśnie ;) albo mięsnym wywarze, z najczęściej, kaszą jęczmienną, rzadziej z ryżem...i przeważnie z ziemniakami :)
Zapraszam na krupnik na mięsie wołowym
Krupnik z mięsem wołowym i kaszą jęczmienną wiejską
mięso wołowe z kością ok 250 - 300 g
2,5 - 3 litry wody
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
2 suszone grzybki (opcjonalnie)
łyżka soli
2 ziemniaki dość duże
cebula
1 pietruszka
3 małe marchewki
szczupły por około 10 cm (w pierwszej kolejności białą część, w drugiej zieloną ☺)
3/4 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
kawałek selera
natka pietruszki
Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy liście, ziarna i czosnek, gotujemy około godziny.
Dodajemy pietruszkę, selera, pora, jedną marchewkę i cebulę najlepiej opaloną ;) (w całości). Gotujemy około 20 - 30 minut, do momentu, aż warzywa będą al dente ;)
Wyciągamy warzywa i mięso, a do wywaru wkładamy pokrojone w plasterki pozostałe marchewki, pokrojone w dość drobną kostkę ziemniaki, pokrojoną w krążki / piórka zieloną część pora i przepłukaną kaszę.
Gotujemy około 20 minut, a w międzyczasie warzywa gotowane kroimy drobniej, marchewkę i pietruszkę w plasterki, mięso obieramy i też kroimy, albo rwiemy w dość drobne kawałki, a następnie wszystko dodajemy do zupy.
Na sam koniec dodajemy łyżkę posiekanej natki pietruszki...a potem każdemu na talerz po drugiej ;)
Smacznego ;)
Krupnik uwielbiam, ale zawsze robiłam na kurczaku, na wołowinie nigdy...a czy może być mielona?
OdpowiedzUsuńPamiętam taką jedną zupę gdzieś za granicą...W Rumuni albo Bułgari ...ona była pewnie nie na, ale na pewno z :) mielonym mięsem i to była moja pierwszy raz jedzona taka zupa...ja nigdy żadnej zupybna mięsie mielonym nie robiłam...Ale przypuszczalnie można:)
UsuńA ja zawsze robię na kościach wieprzowych, ale Twojego przepisu spróbuję.
OdpowiedzUsuńTo tak jak mama mojego męża:)
Usuń