sobota, 2 września 2017

Sos do słoików na zimę

Uniwersalny sos do makaronu, ryżu, mięsa...


Przygotowując taki sos korzystam z dobrodziejstw robota kuchennego, w którym i podsmażę i uduszę i zmiksuję. Jeżeli jesteście w posiadaniu, to zachęcam do użycia, jeżeli zaś nie, to wystarczy garnek i blender ;)

2 cebule zeszklić na łyżce masła klarowanego, z 2 łyżeczkami suszonego oregano i łyżeczką soli. 2 duże czerwone papryki pokroić i dorzucić do cebuli. Całość dusić. 8 pomidorów (u mnie lima) sparzyć i obrać ze skórki. Dołożyć do papryki z cebulą, dodać 2 łyżeczki suszonej bazylii i ponownie posolić - do smaku. Dusić całość, aż wszystkie warzywa będą absolutnie miękkie i smaki się przegryzą.
Zmiksować.
Przełożyć do słoiczków i pasteryzować

Fantastycznie smakuje z makaronem ;) 


4 komentarze:

  1. Świetna propozycja. Lubię wszelkiego typu domowe przetwory.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są fantastyczne ;)
      W życiu takiego sklepowego sosu bym nie kupiła (no dobra zdarzało się na wyjazdy...Ale do użytku domowego nigdy) a tak mamy sos i błyskawiczny obiad o każdej porze roku i do zabrania na te właśnie wyjazdy idealny ;)

      Usuń
  2. Aż mam ochotę się skusić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skuś się :)
      Jaka radocha zimną zimą otworzyć taki słoik ;) i risotto uczynić na przykład :)

      Usuń