Tort angielski
365 obiadów Lucyny Ćwierczakiewiczowej [...] Jan Kalkowski
|
Wersja bezglutenowa i bez cukru - tort jest obłędny, mam nadzieję, że nie tylko dla "łasuchów na kruche", jak ja ;)
Ciasto:
500g mąki jaglanej100g maki gryczanej
100g masła
80g miodu
2 jajka
2 płaściutkie łyżeczki proszku do pieczenia
Przełożenie:
dżem brzoskwiniowysparzone i obrane ze skórki brzoskwinie
Wierzch:
2 białkaokoło 80-100 ml gorącego, rozpuszczonego miodu
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na cztery części i wkładamy do lodówki na kwadrans.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Oraz przygotowujemy jeszcze trzy kawałki papieru.
Jedną częścią ciasta wyklejamy spód tortownicy i pieczemy (u mnie 11 minut). Na podpieczony gorący spód wykładamy około 2-3 łyżki dżemu i cienko rozprowadzamy. Na dżemie układamy dość grube plastry brzoskwini.
Sciągamy rant i delikatnie zsuwamy placek z papierem z dna tortownicy.
W tortownicy umieszczamy drugi kawałek papieru, wyklejamy ciastem, pieczemy, smarujemy, owoce...i w ten sposób należy przygotować cztery blaty ciasta.
Gdy ostatni się piecze możemy zacząć składać nasz tort, kładąc blat, na blacie, na paterze, czy talerzu, na którym chcemy nasz tort....zaprezentować ;)
Gdy wszystkie cztery piętra będą ułożone, możemy (nie musimy) ostrożnie "zamknąć" je w rancie tortownicy*
Wierzch też nie jest konieczny ;) bo ciasto i bez tego jest przepyszne :)
Ale tak:
- możecie wykorzystać oryginalny przepis, ja nie próbowałam
- albo mój nugatowy zamiennik ;)
Białka ubijamy na sztywną pianę, podgrzewając w tym samym czasie mód. Do ubitej piany wlewamy strumyczkiem miód cały czas miksując.
Taki nugat jest dość gęsty, co pozwala sympatycznie ;) rozłożyć/rozlać go na torcie.
Całość umieszczamy na około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150- 160 st C.
*jest to zabieg przydatny, przy powyższej wersji, bezglutenowej, ciasto kruche glutenowe jest bardziej zwarte
Smacznego :)
_______________na podstawie: 365 obiadów Lucyny Ćwierczakiewiczowej według wydania XXIII opracował [...] Jan Kalkowski
Jesli chodzi o torty, jestem tradycjonalistka :)
OdpowiedzUsuńTen pewnie bardzo tradycyjny 😄 tylko może niekoniecznie wywodzi się z kuchni polskiej ;)
UsuńAle z drugiej strony tort tortem może być tylko z nazwy ;) a my możemy go nazwać zwyczajnie...kruche z brzoskwiniami ☺
Ja w słodkościach jestem...absolutnym lasuchem 😂