Sos słodko kwaśny przepyszny :)
Co potrzebujemy:
3-4 papryki czerwone
7-8 pomidorów
cebula
7-8 listków bazylii
łyżeczka soli
łyżka masła klarowanego
Papryka
Kroimy na pół, wyciągamy gniazda nasienne, myjemy i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C i pieczemy papryki około 40 minut.Po upieczeniu ściągamy skórki i przekładamy paprykę do miski, zostawiamy - wypłynie sok.
Sos (thermomix)
Cebulę wkładamy do thermomixu i miksujemy kilka sekund. Dokładamy masło i szklimy kilka minut poz. 2-3, temp. Varoma.Z pomidorów ściągamy skórę, kroimy na 3-4 części i wrzucamy do cebuli i całość podsmażamy dalej kilka minut. Dolewamy sok, potargane listki bazylii, sól i dusimy kilkanaście minut.
Papryke kroimy w paseczki, dokładamy do pomidorów z cebulą i dusimy, aż do zgęstnienia.
sos (bez thermomixu)
Drobniutko pokrojoną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy pokrojone na kilka części pomidory (bez skórki) i razem szklimy/dusimy. Dolewamy sok z papryki, sól i porwane listki bazylii. Całość dusimy kilkanaście minut. Pokrojoną w paski paprykę dokładamy do pomidorów z cebulą. Na małym ogniu całość dusimy długo, aż sos zgęstnieje.Jak zrobicie i posmakujecie to zachęcam zrobić więcej porcji i zamknąć w słoikach na zimę ;)
A zamykamy tak jak pomidory
Dobrze brzmi:), ale ja nie robię przetworów - do bieżącej konsumpcji zapamiętane:)
OdpowiedzUsuńI do bieżącej przepysznie 😄
OdpowiedzUsuń