czwartek, 7 września 2017

Sos słodko - kwaśny (na zimę i nie tylko) (thermomix i nie tylko)

Sos słodko kwaśny przepyszny :)


Idealny do makaronu, czy ryżu. Z poniższego przepisu wychodzi ilość na bardo syty obiad dla dwóch osób ;) A obiadem tym był makaron z cukinią i sosem poniższym ;)

Co potrzebujemy:


3-4 papryki czerwone
7-8 pomidorów
cebula
7-8 listków bazylii
łyżeczka soli
łyżka masła klarowanego

Papryka 

Kroimy na pół, wyciągamy gniazda nasienne, myjemy i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C i pieczemy papryki około 40 minut.
Po upieczeniu ściągamy skórki i przekładamy paprykę do miski, zostawiamy - wypłynie sok.

Sos (thermomix)

Cebulę wkładamy do thermomixu i miksujemy kilka sekund. Dokładamy masło i szklimy kilka minut poz. 2-3, temp. Varoma.
Z pomidorów ściągamy skórę, kroimy na 3-4 części i wrzucamy do cebuli i całość podsmażamy dalej kilka minut. Dolewamy sok, potargane listki bazylii, sól i dusimy kilkanaście minut.
Papryke kroimy w paseczki, dokładamy do pomidorów z cebulą i dusimy, aż do zgęstnienia.

sos (bez thermomixu)

Drobniutko pokrojoną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy pokrojone na kilka części pomidory (bez skórki) i razem szklimy/dusimy. Dolewamy sok z papryki, sól i porwane listki bazylii. Całość dusimy kilkanaście minut. Pokrojoną w paski paprykę dokładamy do pomidorów z cebulą. Na małym ogniu całość dusimy długo, aż sos zgęstnieje.

Jak zrobicie i posmakujecie to zachęcam zrobić więcej porcji i zamknąć w słoikach na zimę ;)

A zamykamy tak jak pomidory

2 komentarze:

  1. Dobrze brzmi:), ale ja nie robię przetworów - do bieżącej konsumpcji zapamiętane:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I do bieżącej przepysznie 😄

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥