wtorek, 26 września 2017

Kuchnia dawna dzisiaj....JAJKA NA OCCIE


 Jajka sadzone inaczej ☺


Z dodatkiem octu i szczyptą mąki 

Niespodziewanie, niezwykle pyszne ;)

Na patelni rozgrzewamy łyżeczką masła, które następnie oprószamy dużą szczyptą dowolnej mąki (u mnie owsiana).

Patelnią ruszamy, aby mąka ładnie się rozeszła.

Jak masło zacznie wrzeć, dolewamy małą łyżkę (nie łyżeczkę☻) octu jabłowego, 3 takież łyżki zimnej wody i szczyptę soli.

Całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, a nastepnie wbijamy jajka (u mnie dwa).

Jak biłaka się zetną, patelnię przykrywamy i smażymy kilka minut.

Przepis oryginalny *

_______________
* 365 obiadów Lucyny Ćwierczakiewiczowej według wydania XXIII opracował [...] Jan Kalkowski






2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ciekawy ;) i pomimo pewnych obaw, które miałam, jajka zaskoczyły mnie pozytywnie ;)

      Usuń

Dziękuję, że jesteście ♥