Jajka sadzone inaczej ☺
Z dodatkiem octu i szczyptą mąki
Niespodziewanie, niezwykle pyszne ;)Na patelni rozgrzewamy łyżeczką masła, które następnie oprószamy dużą szczyptą dowolnej mąki (u mnie owsiana).
Patelnią ruszamy, aby mąka ładnie się rozeszła.
Jak masło zacznie wrzeć, dolewamy małą łyżkę (nie łyżeczkę☻) octu jabłowego, 3 takież łyżki zimnej wody i szczyptę soli.
Całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, a nastepnie wbijamy jajka (u mnie dwa).
Jak biłaka się zetną, patelnię przykrywamy i smażymy kilka minut.
Przepis oryginalny * |
_______________
* 365 obiadów Lucyny Ćwierczakiewiczowej według wydania XXIII opracował [...] Jan Kalkowski
O, ciekawy sposób! :)
OdpowiedzUsuńCiekawy ;) i pomimo pewnych obaw, które miałam, jajka zaskoczyły mnie pozytywnie ;)
Usuń