czwartek, 25 października 2018

Czerstwy chleb, jak wykorzystać

Tarta z czerstwego pieczywa...


czerstwe pieczywo, pieczywo, domowy chleb

...z cukinią i mozzarellą pojawi się na końcu, w przepisie, a póki co zastanówmy się, co najczęściej robimy z suchym, niedzisiejszym chlebem, bułkami i innymi rogalami, których czas przeminął ;)



Francuskie tosty zna każdy, wystarczy kromki chleba namoczyć w roztrzepanym jajku, z ewentualnym dodatkiem mleka, a następnie usmażyć. Ja moje jajka solę i przyprawiam, więc jest to śniadanie wytrawne, ale wiem, że są amatorzy słodzenia gotowych tostów i podawania na przykład z owocami :)

Podobnie jest z grzankami :) Kroimy w kostkę i dosuszamy, na suchej patelni, czy w piekarniku...a jakby tak te kostki skropić oliwą wymieszaną z solą, czosnkiem, albo chili, czy oregano ;) Nawet zupa przy takich idealna być nie musi :)

A może zdarzył Wam się cały już nie chrupiący bochenek ;) Możemy go...nadziać i upiec...palce lizać. Wystarczy nie dokroić☻ go w kromki (tak, żeby cały bochenek kromek, wciąż łączył się u podstawy), a w przestrzenie pomiędzy możemy włożyć cokolwiek kanapkowego na co mamy ochotę....proponuje masło, może jakiś dobry ser, może warto posmarować takie kromki pesto pomidorowym, (albo pietruszkowym, z dodatkiem pasty hasissa ☺)a całość posypać serem i upiec

No i jeszcze, jak na, na Śląsku urodzoną dziołchę, przystało -  wodzianka (żeby nie napisać wodzionka ☻) - zupa chlebowa, czyli śląska zupa instant ;) I to koniec popisów ;) bo w moim domu, w życiu się takiej ani nie robiło, ani nie jadło. Jak będę miała kiedyś smalec pierwsza klasa, to zrobię :)

 I sałatkę toskańską z pomidorami (będzie przepis niebawem...póki pomidory ostatnie mam ;) )

A dziś zrobiłam tartę ;)

Tarta na spodzie z czerstwego chleba


Tarta na spodzie z czerstwego chleba z mozzarellą i cukinią


Naczynie żaroodporne ściśle wyłożyłam chlebem i podpiekłam w 180 st C około 8-10 minut. Na patelni, na maśle klarowanym podsmażyłam bardzo cienko pokrojoną w plasterki małą cukinię z trzema ząbkami czosnku i szczyptą soli. Pół dużego kubeczka śmietany wymieszałam z 2 jajkami, serem mozzarella startym na tarce, dużą ilością świeżych ziół i szczyptą soli. Na chleb wyłożyłam cukinię, polałam sosem śmietanowo - jajeczno - serowym i dodatkowo obsypałam startym serem.

Piekłam jeszcze 25 minut





pamiętacie ;) ?

A Wy jak wykorzystujecie czerstwe pieczywo :) ?

14 komentarzy:

  1. Świetny pomysł z tą tartą! A jaki zegar piękny... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio się okazało, że wszelkie zegary w domu mam nakręcone...są piękne, bo stare;) ale ile przy tym hałasu;)

      Usuń
  2. O widzisz, grzanki rozmaite robię, ale tarty na chlebie nie robiłam, dzięki za pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne pomysły (muszę spróbować tak na słodko) i super zapiekanka! Właśnie przed chwilą przeglądałam przepisy i natrafiłam na coś w tym stylu a zwało się to ‚zapiekanka dobrej gospodyni’ ;) - muszę czegoś takiego też spróbować !

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię chlebuś opieczony w jajku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszęsobie to wszystko zapamiętać.
    Dziękuję Ci za te porady.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej, jakie smakołyki zdrowe, hehe ja niestety nie gotuję, nawet przed wypadkiem nie było to moje hobby, ale teraz mam przynajmnniej czas poczytać co dobrego się je.
    Bardzo mi usprawnił rękę terapeuta i robię już różne fajne rzeczy. Może zajrzysz jeszcze do mnie? Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam, że już wiesz, jak to z tymi komentarzami :) i zaglądnę jeszcze nie raz i ciesze się, że radosna twórczość ;) Cię, jak na nią przystało ;) raduje :)

      Usuń
  7. Nie dostaję powiadomień, więc jeśli będziesz u mnie, napisz, bardzo proszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. An attention-grabbing discussion is worth comment. I feel that you should write extra on this subject, it may not be a taboo subject however typically persons are not sufficient to talk on such topics. To the next. Cheers online casinos

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥