Kruche ciasteczka jaglane
Robiłam ostatnio takież, z mąki kokosowej ...ale w związku z umiarkowaną moją miłością do kokosa, w podsumowaniu stawiam na te...jaglane...kruchutkie i arcy czekoladowe :)
Mąka jaglana
U mnie domowa:) Zmielona na pył kasza jaglana.
Kasza jaglana ma specyficzny smak. Ja jem jej dużo, więc go nie czuję. Nawet mój mąż przestał go wyłapywać.
Dla kogoś, kto z taką mąką spotka się po raz pierwszy może być wyczuwalny delikatnie gorzkawy smak kaszy.
Dla kogoś, kto z taką mąką spotka się po raz pierwszy może być wyczuwalny delikatnie gorzkawy smak kaszy.
Co potrzebujemy:
1 jajko
150g maki jaglanej +łyzeczka proszku do pieczenia
25g masła
25g cukru
ok.50g czekolady
16 sztuk wyszło u mnie.
Ja podobnie, jak w kruchych ciasteczkach z mąki kokosowej, do pracy zaangażowałam Thermomix (dla posiadaczy - sposób wykonania, jak w powyższym przepisie)
Dla niewykorzystujących robota - zagniatamy ciasto, w ulubiony sposób (jak ciasto kruche)
Na koniec dodajemy pokrojoną drobno czekoladę i łączymy z ciastem.
Formujemy, kulkę i jak przy klasycznym kruchym cieście na parę chwil umieszczamy w lodówce.
Ciasto kroimy na kawałki
Formujemy, kuleczki, które następnie spłaszczamy i umieszczamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy podobnie, jak te z mąki kokosowej 15 - 20 minut w 180 st. C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że jesteście ♥