wtorek, 10 kwietnia 2018

Krucha tarta ze słonecznikowym wnętrzem

i kajmakowo - bezowym zewnętrzem :) 

Jeden z tegorocznych mazurków prezentował się tak właśnie ;)

I nie jest to mini tarta z siedmioma bezikami, a pełnoprawna i wymiarowa tarta z siedmioma BEZAMI ;)


Ciasto kruche:

W kilku miejscach więcej o kruchym już było, zapraszam ☺1, 2,

Przed świątecznie kruchego robiłam w ilościach hurtowych, ale na małą tortownicę wystarczy:

mąki 250g
masło 125g
cukier 70g
żółtka 2

Zagniatamy ciasto kruche i umieszczamy na przynajmniej pół godziny w lodówce (15 w zamrażarce). Ciasto na tarce ścieramy do formy, równomiernie rozprowadzamy i ugniatamy. Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki, na około kwadrans.

Ciasto podpiec około 25 -30 minut w 160 -165 st C (może być również 10 minut w 180 st C) i wystudzić.


Masa słonecznikowa:

150g masła
50g cukru
2 jajka
4 łyżki miodu
250g słonecznika

Miękkie masło utrzeć z cukrem, następnie ciągle miksując dodać kolejno jajka. Na koniec łyżką wmieszać miód i wcześniej uprażony (i wystudzony) na suchej patelni słonecznik.

Gotową masę wyłożyć na podpieczony spód i piec ok 35 minut w 160 - 165 st C

Bezy:

Tu u mnie też hurtowo było przed świętami, więc Wam proponuję zdecydowanie zmniejszyć ilości składników i co za tym idzie bezików :)
Chyba, że jak Wam kiedyś wspominałam zaczeliście białka mrozić i akurat macie ich pod dostatkiem ;) Wiadomo, beziki się nie zmarnują ;) a i zabraknąć może :)

8 białek
szczypta soli
300g cukru
łyżka soku z cytryny, bądź octu gruszkowego / jabłkowego

Białka ubijamy ze szczyptą soli, a jak juz będą sztywne małymi porcjami dodajemy cukier i na końcu sok z cuytryny.

Bezy wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą dwóch łyżeczek

Z tej ilości białek wychodzą trzy blachy bezików...dużo i mało zarazem ;)

Suszymy w 140 st C 45 minut

Masa kajmakowa:


masa kajmakowa w puszce
malutka szczypta soli

Zawartość puszki przekładamy do garnka, dodajemy sól i ciągle mieszając podgrzewamy, tak aby masa stała się płynniejsza - w ten sposób będzie ją łatwiej rozprowadzić na cieście.

Składanie:


Na upieczonym wystudzonym cieście rozsmarowujemy kajmak i układamy bezy.

Jest pysznie ;)

Przeważnie podobną tartę robię z orzechami ;) [KLIK]

I pamiętajcie bez ☺ jest dużo za dużo na jedną tartę ;)

Smacznego :)

ps. Tarta i bez zewnętrza jest wystarczająco pyszna ;)

8 komentarzy:

  1. kajmak i słonecznik - jakie fajne połączenie :) musi smakować niesamowicie

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie świątecznie, na bogato:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak ściągniemy kajmak z bezami to już codziennie ;)

      Usuń
  3. Takiego mazurka to ja bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak w sumie to ja tez 😂
      ...ciut czasu od świąt już minęło 😉

      Usuń
  4. połączenie kajmaku i uprażonego słonecznika to mistrzostwo! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥