i kajmakowo - bezowym zewnętrzem :)
Jeden z tegorocznych mazurków prezentował się tak właśnie ;)
I nie jest to mini tarta z siedmioma bezikami, a pełnoprawna i wymiarowa tarta z siedmioma BEZAMI ;)
Ciasto kruche:
W kilku miejscach więcej o kruchym już było, zapraszam ☺1, 2,
Przed świątecznie kruchego robiłam w ilościach hurtowych, ale na małą tortownicę wystarczy:
Przed świątecznie kruchego robiłam w ilościach hurtowych, ale na małą tortownicę wystarczy:
mąki 250g
masło 125g
cukier 70g
żółtka 2
żółtka 2
Zagniatamy ciasto kruche i umieszczamy na przynajmniej pół godziny w lodówce (15 w zamrażarce). Ciasto na tarce ścieramy do formy, równomiernie rozprowadzamy i ugniatamy. Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki, na około kwadrans.
Ciasto podpiec około 25 -30 minut w 160 -165 st C (może być również 10 minut w 180 st C) i wystudzić.
Masa słonecznikowa:
150g masła50g cukru
2 jajka
4 łyżki miodu
250g słonecznika
Miękkie masło utrzeć z cukrem, następnie ciągle miksując dodać kolejno jajka. Na koniec łyżką wmieszać miód i wcześniej uprażony (i wystudzony) na suchej patelni słonecznik.
Gotową masę wyłożyć na podpieczony spód i piec ok 35 minut w 160 - 165 st C
Bezy:
Tu u mnie też hurtowo było przed świętami, więc Wam proponuję zdecydowanie zmniejszyć ilości składników i co za tym idzie bezików :)
Chyba, że jak Wam kiedyś wspominałam zaczeliście białka mrozić i akurat macie ich pod dostatkiem ;) Wiadomo, beziki się nie zmarnują ;) a i zabraknąć może :)
8 białek
szczypta soli
300g cukru
łyżka soku z cytryny, bądź octu gruszkowego / jabłkowego
Białka ubijamy ze szczyptą soli, a jak juz będą sztywne małymi porcjami dodajemy cukier i na końcu sok z cuytryny.
Bezy wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą dwóch łyżeczek
Z tej ilości białek wychodzą trzy blachy bezików...dużo i mało zarazem ;)
Suszymy w 140 st C 45 minut
Masa kajmakowa:
masa kajmakowa w puszce
malutka szczypta soli
Zawartość puszki przekładamy do garnka, dodajemy sól i ciągle mieszając podgrzewamy, tak aby masa stała się płynniejsza - w ten sposób będzie ją łatwiej rozprowadzić na cieście.
Składanie:
Na upieczonym wystudzonym cieście rozsmarowujemy kajmak i układamy bezy.
Jest pysznie ;)
Przeważnie podobną tartę robię z orzechami ;) [KLIK]
I pamiętajcie bez ☺ jest dużo za dużo na jedną tartę ;)
Jest pysznie ;)
Przeważnie podobną tartę robię z orzechami ;) [KLIK]
I pamiętajcie bez ☺ jest dużo za dużo na jedną tartę ;)
Smacznego :)
ps. Tarta i bez zewnętrza jest wystarczająco pyszna ;)
kajmak i słonecznik - jakie fajne połączenie :) musi smakować niesamowicie
OdpowiedzUsuńPysznie było ;)
UsuńFaktycznie świątecznie, na bogato:-)
OdpowiedzUsuńA jak ściągniemy kajmak z bezami to już codziennie ;)
UsuńTakiego mazurka to ja bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńTak w sumie to ja tez 😂
Usuń...ciut czasu od świąt już minęło 😉
połączenie kajmaku i uprażonego słonecznika to mistrzostwo! :)
OdpowiedzUsuń😘😘😘
Usuń