Mięso w sosie kurkowym bez śmietany ;)
Bez śmietany to ważne tylko dlatego, że jakich przepisów bym nie zaobserwowała wszędzie śmietana i to ta najbardziej tłuściutka, a w mojej spiżarni smakołyków jest wiele, ale śmietany żadnej nigdy...znaczy sporadycznie, jak jest świątecznie, słodko i tortowo.
Koniec o tym czego nie ma ;) bo dziś są kurki, w sosie do schabu :)
Schab duszony w sosie kurkowym
250 g kurek
1 cebula
4 plastry schabu
0,5 l bulionu warzywnego
mąka kukurydziana /pszenna
kilka listków selera
sól
pieprz
masło klarowane
Kurki czyścimy, myjemy pod bieżącą wodą, mniejsze malutkie zostawiamy w całości, większe kroimy w plasterki.
W garnku, albo głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę, a do zeszklonej dorzucamy kurki, które pieprzymy i smażymy razem na dość dużym ogniu.
Podsmażone po kilku minutach kurki zalewamy ciepłym bulionem.
W międzyczasie na drugiej patelni smażymy plastry schabu. Delikatnie plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem. każdy oprószamy solą z obu stron i też delikatnie panierujemy w mące. Tak przygotowane schabowe smażymy z obu stron, po czym przekładamy do kurek.
Po przełożeniu wszystkich plastrów mięsa, dodajemy jeszcze drobno posiekaną zieleninę, naczynie przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa, czyli bardzo niedługo :)
Smacznego
Wydobycie odpowiedniego smaku w połączeniu mięsa i kurek to prawdziwa sztuka, jedliśmy w różnych miejscach i nie każdemu kucharzowi się udało...
OdpowiedzUsuńJakbym takie opinie znała przed podejściem do mięsa i kurek...to by pewnie nie wyszło;) A tak mąż sam nieproszony sobie do kuchni po dokładki chodził ;)
UsuńBo Ty gotujesz z sercem:-)
Usuń😘
Usuńlubię takie mięsa
OdpowiedzUsuńKa chyba niespecjalnie w ogóle mięsa lubię, ale jak już jakieś lubić potrzeba, to też takie;)
UsuńSmakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuń😘
UsuńAleż pachnące i wykwintne danie.:)
OdpowiedzUsuń