piątek, 11 września 2020

Paszteciki mięsne w cieście francuskim

Paszteciki, mięso z rosołu, ciasto francuskie




 Pamiętacie przepis na paszteciki drożdżowe z mięsem? No to tamten był prosty, a dzisiejszy jest banalny ;) ponieważ wykorzystamy gotowe ciasto francuskie.


Paszteciki mięsne w cieście francuskim


Mięso, w ilości, jak to z niedzielnego ;) rosołu zostaje, obieramy i wraz z warzywami, oraz namoczoną bułką, albo połową, mielimy w maszynce do mięsa. Doprawiamy porządnie, ja ostatnio uwielbiam wszędzie dokładać zmiażdżone ziarenka kolendry ;) Zielone, natka pietruszki, listki selera i inne siekamy, dodajemy do mięsa i mieszamy, aż masa stanie się gładka, zwarta i delikatna ;)

Ciasto francuskie rozkładamy. Przy krótszym brzegu układamy wałek z farszu i zawijamy, ale tylko tyle, żeby ciasto na ciasto nachodziło niewiele, do 1 cm. Odkrawamy ciasto i w analogiczny sposób tworzymy kolejne wałki. U mnie w sumie były 3. 

Kroimy paszteciki, około 3 - 5 cm, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką i na każdym, nieobowiązkowo układamy kawałki gałązek rozmarynu.

Pieczemy około 20 - 25 minut w 210 stopniach C.


Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. A czy znasz pomysł na wykorzystanie kiełbasek w cieście?
    Tniesz ciasto francuskie na paski, owijasz kiełbaskę spiralnie i pieczesz w piekarniku - goście uwielbiają:-)
    Twoje paszteciki cudne, muszę takie zrobić:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spiralki z parówkami robię, ale mięsko wykorzystam chętnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności moja droga serwujesz.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteście ♥