Paszteciki, mięso z rosołu, ciasto francuskie
Pamiętacie przepis na paszteciki drożdżowe z mięsem? No to tamten był prosty, a dzisiejszy jest banalny ;) ponieważ wykorzystamy gotowe ciasto francuskie.
Paszteciki mięsne w cieście francuskim
Mięso, w ilości, jak to z niedzielnego ;) rosołu zostaje, obieramy i wraz z warzywami, oraz namoczoną bułką, albo połową, mielimy w maszynce do mięsa. Doprawiamy porządnie, ja ostatnio uwielbiam wszędzie dokładać zmiażdżone ziarenka kolendry ;) Zielone, natka pietruszki, listki selera i inne siekamy, dodajemy do mięsa i mieszamy, aż masa stanie się gładka, zwarta i delikatna ;)
Ciasto francuskie rozkładamy. Przy krótszym brzegu układamy wałek z farszu i zawijamy, ale tylko tyle, żeby ciasto na ciasto nachodziło niewiele, do 1 cm. Odkrawamy ciasto i w analogiczny sposób tworzymy kolejne wałki. U mnie w sumie były 3.
Kroimy paszteciki, około 3 - 5 cm, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką i na każdym, nieobowiązkowo układamy kawałki gałązek rozmarynu.
Pieczemy około 20 - 25 minut w 210 stopniach C.
Smacznego :)
A czy znasz pomysł na wykorzystanie kiełbasek w cieście?
OdpowiedzUsuńTniesz ciasto francuskie na paski, owijasz kiełbaskę spiralnie i pieczesz w piekarniku - goście uwielbiają:-)
Twoje paszteciki cudne, muszę takie zrobić:-)
Pomysł znam :)
UsuńSpiralki z parówkami robię, ale mięsko wykorzystam chętnie.
OdpowiedzUsuńOj, kusisz, kusisz...
OdpowiedzUsuńapetycznie wyglądają
OdpowiedzUsuńPyszności moja droga serwujesz.:)
OdpowiedzUsuń