Absolutnie lekkie danie
na delikatną kolację, skromny obiad dla dwóch osób, po całym dniu niejedzenia...ewentualnie jako dodatek do dania głównego tj. mięsa :)
Co potrzebujemy:
cukinia 1-22-3 ząbki czosnku
6 pomidorków, moje trochę większe od koktailowych
150g ugotowanego bobu
100g mozarelli
gałązka rozmarynu
Łyżka pietruszki
3 jajka
szklanka jogurtu naturalnego
Dwie małe cukinie, bądź jedną większą, kroimy w dość dużą kostkę i solimy. Na maśle klarowanym podsmażamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek, a następnie dorzucamy cukinię.
Całość przekładamy do naczynia do zapiekania. Dokładamy bób, posiekane igiełki rozmarynu, oraz przekrojone na pół pomidorki.
Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach.
Przygotowujemy sos. Jajka z jogurtem, dużą szczyptą soli i pietruszką porządnie mieszamy, a następnie dodajemy mniej więcej 2/3 przygotowanej mozzarelli i łączymy z sosem. Gotowy wylewamy na warzywa i całość posypujemy resztą sera.
Pieczemy w 180 st. C około 40 -45 minut
Moje smaki:)
OdpowiedzUsuńW ramach kuchni wytrawnej i moje smaki :)
UsuńWygląda fantastycznie. pewnie tak samo smakuje:)
OdpowiedzUsuńSmakuje :) Takim jak my miłośniczką bobu w szczególności ;)
Usuńmam nadmiar cukinii, i do teraz nie wiedziałam co z nią zrobić, bo placki już mi się przejadły :) uratowałaś mój obiad
OdpowiedzUsuńA placki z dodatkiem twarogu, albo kaszy ☺ też polecam ;)
UsuńI cieszę się, ze obiad uratowany 😄
A! No i nieśmiertelne leczo ; ) to mi się nigdy nie przeje ;)
AA! 😄 Jeszcze cukofry😍
Pozdrawiam i dobrego weekendu 😄