wtorek, 8 sierpnia 2017

KLUSKI PARZONE - Kuchnia dawna dzisiaj

Kluski parzone zapiekane z serem

oryginalny przepis


Ciasto parzone kojarzy mi się głównie z...ptysiami. Pulchnymi, pieczonymi, pustymi w środku, lecz jednak z nadzieniem ptysiami :)

A co dziś nam zaproponuje Pani Lucyna ;)

Kluski parzone Lucyny Ćwierczakiewiczowej dzisiaj:


1 szklanka wody
1 szklanka mąki
1/2 szklanki masła
szczypta soli
4 jajka


Wodę z masłem i solą zagotować. Dodać mąkę i energicznie mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka.
Wystudzić i zmiksować z jajkami.
W dużym garnku zagotować wodę i za pomoca dwóch łyżek wkładać "kluski" wielkości pierogów. Przykryć pokrywką i od zagotoewania i wypłynięcia gotować 3 minuty.

Wersja 1:


masło
parmezan

Ugotowane kluski wykładać do formy wysmarowanej masłem, całość polać roztopionym masłem i posypać parmezanem. Zapiekamy (grzanie sama góra) w piekarniku 200 - 225* st C 20 minut



Wersja 2:


masło
cukier / miód

Przekładamy do foremki jak wyżej, delikatnie polewamy roztopionym masłem, a następnie posypujemy cukrem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (grzanie góra) na 15 minut  200- 225*



* Część klusek zrobiłam w wersji pierwszej i piekarnik rozgrzany był do 200 stopni, wersję drugą, na słodko w 225 stopniach. Zdecydowanie polecam krócej goręcej :) czyli wersję drugą. 


Proponuje też wersję 3:)


Ugotowane kluski (polać masełkiem) oprószyć cukrem, bądź miodem i zjeść bez podpiekania :)

Powodzenia i smacznego :)

_______________
na podstawie: 365 obiadów Lucyny Ćwierczakiewiczowej według wydania XXIII opracował [...] Jan Kalkowski

2 komentarze:

  1. Do mnie przemawia wersja z parmezanem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Parmezan kusi😄 a u Pani Lucyny jest częstym gościem 😉 więc jeszcze nie jeden raz się we wtorek pojawi 😊

      Usuń