Kiszenie ogórków, to takie oczywiste pewności i pewne wątpliwości :)
Z ogórkami jest jak z rosołem i sałatką z makreli ;) Każdy robi inaczej i wszyscy wiedza o co chodzi :)
Ja Wam pokażę przepis na kiszenie... idealny :) Przepis mojej Babci ♥
Co potrzebujemy (na słoik):
nieduże ogórki
koper 2-3 gałązki z baldachem
chrzan 2 chude korzenie (ewentualnie jeden troszkę więksy przekrojony na pół, wzdłóż)
chrzan - kawałek liscia
czosnek 2 ząbki (1-1,5 jak duże)
Zalewa:
Na litr przegotowanej wody troszkę czubata, nie najmniejsza duża łyżka soli :) (zalewę zostawiamy, do wystudzenia)
Ponadto:
Ogórki, które będziemy kisić myjemy i na kilka godzin umieszczamy w garnku / misce z zimną wodą
Do słoika wkładamy koper, i korzeń chrzanu
Kolejno ogórki i liść chrzanu
Ogórki nie tyle, że wkładamy, a wciskamy wręcz :)
Następnie czosnek, pokrojony na 3 - 4 części, w zależności od wielkości ząbków
Słoiki zalewamy, zakręcamy i w zasadzie gotowe :) Babcia za dzień - dwa, jak woda zacznie mętnieć wynosi do piwnicy.
I takie młodziutkie ogórki kiszone są najcudowniejsze do sałatki z makreli :)
Uwaga:
Więcej czosnku nie zawadzi. Chrzanu niedużo.
- Babcia
Niby oczywistość, a zawsze jakieś wątpliwości się pojawią. W tym roku nie kisiłam, może jeszcze się zmobilizuję. Pozdrowienia dla Szanownej Babci :)
OdpowiedzUsuń😄😘😙dziękuję
UsuńOgórki kiszone i niesamowity smak. Każda gospodyni robi je inaczej. Moje sątakie: http://wharmonii.blogspot.com/2017/08/wszyscy-wiedza-wszystko-czyli-o.html
OdpowiedzUsuńA czy Ty wiesz, ze to Twój wpis mnie zainspirował do wpisu ;) dziękuję 😙
UsuńA zainspirował bo tyle lat na świecie żyje i nigdy nie słyszałam o pasteryzowaniu ogórków, więc postanowiłam do babci pojechać, trochę słoików zrobiliśmy, przepis na kiszone spusalam dokładnie i jest 😉
Z tym przepisem wyjdą każdemu ;-) Pycha!
OdpowiedzUsuń;*
UsuńNo własnie! Nie ma nic lepszego, niż takie zapasy odkryte i zjedzone zimą :)
OdpowiedzUsuń😄
Usuń