Zdecydowane uproszczony przepis na jarmuż Lucyny C.

Siostrze bym jedynie nie zrobiła takich...
- Liście jarmużu gotować w delikatnie osolonej wodzie.
- Jak zmięknie odcedzić i przełożyć do miski z lodowata wodą, bądź obficie przelać taką na sitku. Odsączyć porządnie, cytując Panią L. "wycisnąć".
- Posiekać
- Na patelni rozpuścić 2-3 łyżki masła, dodać łyżkę mąki (u mnie gryczana), zasmażyć :)► "zasmażka" ☺
- Dołożyć jarmuż i wymieszać
- Dolewać po trochu rosół (około 3 chochelek)
- Dusić około 10 minut
- W międzyczasie popieprzyć (a jeśli rosół nie był słony posolić :) )
I już :)
Mnie zachwycił :) Polecam :)
_______________
na podstawie: 365 obiadów Lucyny Ćwierczakiewiczowej według wydania XXIII opracował [...] Jan Kalkowski
Jarmużowe chipsy jadłam, owszem, jarmużu na gęsto nigdy. Tak się zastanawiam,czy nie wykorzystać tego przepisu do ...sałaty rzymskiej. Kupiłam jakąś twardą, niedobrą, muszę ją w jakiś sposób przetworzyć. Chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńDaj znać wyszło jeśli sie zdecydujesz :)
OdpowiedzUsuńSałatę rzymską, to ja znam tylko z widzenia ;) więc w ogóle nie mogę sobie wyobrazić jak będzie ;)
Melduję, że podmiana jarmużu na sałatę rzymską wypadła zadowalająco. Co prawda użyłam uduszonej do tarty, więc smak właściwy został wzbogacony serem feta, pomidorkami i oliwkami, całość jednak wypadła nadspodziewanie pozytywnie. W roli ciasta po raz kolejny resztka kaszy jaglanej zagnieciona z jajkiem, masłem i mąką pełnoziarnistą.
UsuńNo to teraz ja zapragnęłam powyższy jarmuż w tartę zapakować...i feta do tego 😋
UsuńA! No i muszę się rzymską zainteresować 😉
Fajny ten przepis, A jarmuż ze sklepu czy z ogródka? Bo teraz chyba go trudno dostać?
OdpowiedzUsuńDostałam od przesympatycznej sąsiadki...z ogródka ;)
Usuń